Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

През 2010 г. спасени, през 2016-а – изпепелени

Министерството на културата предотвратило демонтаж на тютюневите складове преди шест години

В понеделник от прокуратурата обявиха, че за палежа е задържан 44-годишен бездомен мъж. Снимка: БГНЕС - През 2010 г. спасени, през 2016-а – изпепелени

В понеделник от прокуратурата обявиха, че за палежа е задържан 44-годишен бездомен мъж. Снимка: БГНЕС

Два от емблематичните тютюневи складове в Пловдив са били спасени от демонтаж, похвалиха от Министерството на културата. Това се е случило през 2010 г., когато италианските им собственици от дружеството „Р.И.П.А“ ООД чрез представителя си Пиетро Луиджи Гиа внасят проект за демонтиране, преизграждане и надстрояване. Тогава културното министерство отказва да го съгласува и намеренията на частниците пропадат. Така или иначе обаче, избавените от разруха здания шест години по-късно бяха опустошени от пожар – в края на миналата седмица.

Както е известно, в един от складовете в събота привечер лумна пожар, а по-късно огънят се прехвърли върху целия комплекс от четири сгради, част от които паметници на културата. В крайна сметка, след часове битка на пожарникарите със стихията, зданията бяха почти напълно унищожени, а в момента в центъра на Пловдив, където доскоро грееха, макар и в занемарен вид, се издигат само фасадите им.

В понеделник от прокуратурата обявиха, че по случая е задържан 44-годишен бездомен мъж (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Той е с повдигнато обвинение за палеж, като ако бъде признат за виновен, го очакват от три до дванайсет години затвор.

По-рано днес стана ясно, че новоизбраният председател на Адвокатска колегия-Пловдив Стефан Левашки и заместникът му Зоя Тошкова са поели защитата на обвинения Любомир Данчев, съобщи „Трафик Нюз“. Двамата ще се явяват в съда pro bono, като Данчев вече им е подписал пълномощно. Юристите са решили да се възползват от правото си да защитават безплатно социалнослабия мъж, защото смятат, че полиция и прокуратура искат да го превърнат в изкупителна жертва.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах