Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как изгорелите тютюневи складове подсетиха министър Рашидов

През месец март скулпторът нареди съборен склад - паметник на културата, да бъде въстановен, но нищо не последва от тази заповед

Веднъж завинаги собствениците на паметници на културата трябва да разберат, че заедно със собствеността носят и отговорности“, каза преди дни Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС - Как изгорелите тютюневи складове подсетиха министър Рашидов

Веднъж завинаги собствениците на паметници на културата трябва да разберат, че заедно със собствеността носят и отговорности“, каза преди дни Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Дали ще последват санкции за собствениците на изгорелите четири тютюневи склада в Пловдив, не е ясно. Но престъпната им небрежност (за умисъл – няма доказателства) ще послужи поне за едно – да бъдат глобени собствениците на друг един склад от същия комплекс – съборен през месец март тази година. Тогава министърът на културата нареди да бъде възстановен, но и до ден-днешен обектът си е все руина, а с течение на времето Вежди Рашидов явно забрави какво е рекъл тогава, какви заповеди е издавал. Но като изгоряха сега четири склада, се сети.

Министерството на културата образува ново административнонаказателно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. „Одрин“№ 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно тази пролет, съобщават от ведомството на Рашидов. Собственикът не е изпълнил заповедта на министъра на културата да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е културна ценност.

От министерството припомнят, че съгласно Закона за културното наследство и заповедта на Рашидов собственикът на тютюневия склад на ул. „Одрин“ № 8 е длъжен в срок от една година от датата на съгласуване на проектната документация да възстанови сградата – недвижима културна ценност, във вида преди нейното разрушаване – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Освен статута на културна ценност, тютюневият склад на ул. „Одрин” № 8 се намира и в защитена територия, заради което всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

От Министерството на културата казват още, че и произведенията на Вълчан Петров в полуразрушения склад трябва да бъдат възстановени – това задължение е посочено в Чл. 71 от Закона за културното наследство, който гласи, че при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Сега Вежди Рашидов нареди възстановяването и на изгорелите складове. Какъв ли нов инцидент трябва да се случи, за да бъде изпълнена и тази заповед?

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах