POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изготвят списък с филмите, които не може да се гледат онлайн

Няма как да гледате легално „Апокалипто“ на Мел Гибсън, „Диво сърце“ на Дейвид Линч и „Истински лъжи“ на Джеймс Камерън

Ако желаете да гледате „Апокалипто“ на Мел Гибсън, няма да можете да го направите легално. - Изготвят списък с филмите, които не може да се гледат онлайн

Ако желаете да гледате „Апокалипто“ на Мел Гибсън, няма да можете да го направите легално.

Сценаристът Джон Огъст, номиниран за награда БАФТА за текста на „Голяма риба“ (2003), и съсценарист на предстоящата игрална версия на „Аладин“ на „Дисни“ търси помощта на целокупното кино войнство. Решил е да събере в списък заглавията на всички популярни филми от последните десетилетия, които не могат да се гледат легално онлайн, да се наемат или дори да се купят – защото ако някога са излизали на DVD и Blu-ray, тиражът отдавна е изчерпан.

Кампанията започна в четвъртък, когато Огъст попита в Туитър Рон Хауърд къде може да намери четвъртия му филм „Какавида“ от 1985 г. Само час след това, Огъст вече бе намерил още редица заглавия, зад които стоят големи имена, но не може да бъдат открити легално никъде, пише „Индиуайър“.

Сценаристът споделя в личния си профил в Туитър анкета, в която абсолютно всеки може да впише заглавието на филма, годината на издаване и уверение, че лично е проверил, че филмът не е наличен в стрийминг платформите, няма опция да бъде нает от видеотека или да бъде купен. Единствените изисквания са продукцията да е англоговоряща, да е заснета между 1980 и 2016 г. и да влиза в Топ 100 в родния боксофис за годината си на излизане.

Така разбираме например, че съвременният зрител няма достъп до произведения на някои от най-големите режисьори – не можем да гледаме в дигитален формат „Маската” на Питър Богданович, „Да живееш и умреш в Ел Ей“ на Уилям Фридкин, „Апокалипто” на Мел Гибсън, „Диво сърце” на Дейвид Линч. Сред недостъпните продукции са и два филма на носителя на „Оскар” Джеймс Къмерън – „Бездната” и „Истински лъжи”, и още един на Хауърд – „Уилоу“.

Не могат да се открият по легален начин и много заглавия с именити актьори, например „Приятелски кръг“ и „Самотен мъж“ с Колин Фърт, „Сърце и души” с Робърт Дауни Джуниър, „Селото“ с Джесика Ланг…

Не само англоезичните филми страдат от тази проблем – ситуацията с българските заглавия не е по-различна. Някои родни продукции се завъртат в избрани кина за седмица-две, след това в най-добрия случай отиват в интернет платформите, както стана с „Възвишение“. В същото време торент сайтове се радват на огромна посещаемост, а дисковете с български филми вече не могат да се намерят почти никъде.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС