Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изгубен разказ на Реймънд Чандлър открит в архивите му

„Всичко е наред – просто почина“ е намерен с бележка от писателя за отвращението му от лекарите, които отпращат пациентите без пари

„Доктор, който върне пациент, се е опозорил като личност, като лекар, като спасител на животи, като човек, чиято професия изисква да не отказва никому дълго придобиваните си умения да помага и спасява”, гласи бележка към новооткрития разказ на Реймънд Чандлър. - Изгубен разказ на Реймънд Чандлър открит в архивите му

„Доктор, който върне пациент, се е опозорил като личност, като лекар, като спасител на животи, като човек, чиято професия изисква да не отказва никому дълго придобиваните си умения да помага и спасява”, гласи бележка към новооткрития разказ на Реймънд Чандлър.

Изгубен разказ на Реймънд Чандлър, написан почти в края на живота му, показва как авторът се обръща към по-различен злодей от коравите бандити в историите за Филип Марлоу: американската здравна система.

Открит в архивите на Чандлър в библиотеката „Бодли“ в Оксфорд от Андрю Гъли, редактор на списание „Странд“, разказът „Всичко е наред – просто почина“ започва с „мръсна фигура на носилка“. Мъж, смърдящ на уиски, е бил ударен от камион, а персоналът в болницата не желае да се погрижи за него, защото предполага, че пациентът няма да може да си плати, отбелязва „Гардиън“.

„Болницата си имаше желязно правило: петдесет долара депозит или няма да бъдете приет“, пише Чандлър.

Гъли твърлди, че разказът е едно от последните неща, завършени от Чандлър – смята се, че е написан между юли 1956-а и пролетта на 1958 г. Чандлър умира през 1959 г.

„Той е влизал и излизал от болницата, има един опит за самоубийство и едно тежко падане по стълбите – казва Гъли. – Историята отразява някои от собствените му преживявания по това време. Става въпрос за човек, когото той нарича „временен“ – бездомник, блъснат от камион, е докаран в болницата, където не го искат, защото няма да може да си плати сметката. И, разбира се, накрая има обрат.“

Списание „Странд“ публикува разказа заедно с авторската бележка, в която писателят изразява гнева си от американската здравна система.

„Доктор, който върне пациент – пише Чандлър, – се е опозорил като личност, като лекар, като спасител на животи, като човек, чиято професия изисква да не отказва никому дълго придобиваните си умения да помага и спасява.”

Според специалистката по творчеството на Чандлър д-р Сара Трот, разказът е „отличен пример за Чандлър като социален критик и визионер в историята на американската литература“ – и за разлика от всичко друго, е написан със сериозен, „граничещ със зловещото“ тон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах