Изгубен шанс

Съмнявам се, че някой „отгоре” ще прегърне идеята за концертна зала в старата сграда на парламента

Залата „Георги Кирков“ в бившия Партиен дом можеше да бъде концертна зала.  - Изгубен шанс

Залата „Георги Кирков“ в бившия Партиен дом можеше да бъде концертна зала.

След дълго очакване видяхме старата/нова зала на Народното събрание. И без да се знае реалната цена на ремонта, разочарованието надделяваше. Читалищна зала, квартално кино, лош вкус – какво ли не чухме. Както се казва, каквото си поръчаш, такова ще получиш. Ние не получихме нищо. Остана ни споменът за великолепния кристален полилей, удобните и масивни кресла от скъпо дърво. Залата я получиха 240 народни представители, повечето от които са временни.

Какво загубихме? Загубихме шанса да имаме още една зала за обществено ползване с внушителен капацитет, със широки фоайета и гардероби, на които могат да завиждат и Народният театър, Софийската опера и Софийската филхармония.

Познавам тази зала, защото в 90-те години със „Софийски солисти” изнесохме серия концерти. А и съм присъствал на концерти там на Филхармонията и Радиооркестъра.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ преди концерт в Дворжаковата зала в Прага. Снимка: Личен архив на Пламен Джуров

В онзи период председател на Народното събрание беше Йордан Соколов, виден юрист, страстен меломан – човек възпитан, който излъчваше култура в най-широкия смисъл на понятието. В поредица от разговори му разказах това, което знам за залата – примерно, че реалният ѝ капацитет е 900 човека, но след злополучен ремонт на ЦК на БКП с преграждането на стените зад колоните и покритието със звуко-поемащи хартиени плочки са осакатили акустиката и куп други детайли.

Америка за България

Предложих на Соколов да отиде в Прага, непременно да посети Дворжаковата зала в двореца Рудолфиниум, където работи Чешката филхармония, през която минават десетки (а може и стотици) хиляди посетители годишно. Защото Зала „Георги Кирков” в бившия Партиен дом е по-малко копие на Дворжаковата в Прага. Зададох му и въпроса:

„Как е възможно през цялата зима парното да работи на макс при такива цени и използването на залата да е един ден за 2-3 месеца?”

В прав текст му предложих да обмислят връщането на залата към концертен и публичен режим. В последния ни разговор той отговори:

„Преустройството няма да е повече от 6 милиона лв….”.

Доколкото знам, започнали са разговори на тази тема в техни среди. Но скоро след нашите разговори самият Соколов слезе от сцената.

И досега съжалявам, че тази идея не се реализира. Но днес още повече съжалявам. Защото със завземането ѝ от парламента тази зала губи общественото си значение и присъствие. Тя окончателно се превръща във ведомствена зала. В умните страни такова разточителство не е познато. И това не е само по този конкретен повод. Рушим с лекота, зачеркваме с охота и нямаме угризения… Но, както казва един български класик:

„Бедни сме, щото сме прости…“.

Ремонтът на пленарната зала в бившия партиен дом струва на държавата 23 млн. лв., а с допълнителните разходи цената нараства до 44 млн. лв. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Сега колегите музиканти лансират идеята старата зала на Народното събрание да стане концертна зала. Прави са. Тя има потенциал, има и акустика, дори възможност и за изложбени площи. Театралните и концертни зали оживяват местата, които са главно административни центрове. Така е и в София. Без тях центърът е полумъртъв след работно време. Е, от време на време се съживява – особено при протести….

Но се съмнявам, че някой „отгоре” ще прегърне идеята за концертна зала в стария парламент. Щяло да има музей на парламентаризма! Музей или мавзолей?

Сградата на парламента на площад „Народно събрание“ остава празна. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС


* Пламен Джуров e диригент на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, професор по дирижиране в Националната музикална академия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах