Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изгубена картина на Леонардо открита в банков трезор

Платното на ръба да бъде продадено за 120 млн. евро

Изображението е на Изабела Д’Есте, една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса. - Изгубена картина на Леонардо открита в банков трезор

Изображението е на Изабела Д’Есте, една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса.

Отдавна изгубена картина, която се приписва на Леонардо да Винчи, е конфискувана от банков трезор в Швейцария след твърденията на италианската полиция, че е изнесена незаконно от страната им и че е в опасност да бъде продадена за около 90 милиона паунда.

Портретът на Изабела Д’Есте е бил иззет във вторник от частна банка в Лугано. Аристократката Д’Есте е една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса и един от запалените покровители на изкуството.

Въглероден тест показва, че вероятността картината да е рисувана между 1460 и 1650 година е 95%. Материалът, с който е обработено платното, е предпочитаният от ренесансовия гений.

Карло Педрети – професор по история на изкуството и експерт по трудовете на Леонардо, твърди, че изследванията „не оставят съмнение”, че това е творба на Да Винчи, докато оксфордският му колега – професор Мартин Кемп, не е сигурен в това.

След няколко века в неизвестност, картината беше открита през 2013 г. в колекция с 400 творби, държани в швейцарски сейф. Тогава властите бяха уведомени за появата й, но малко по-късно платното отново изчезва безследно. Миналото лято по време на разследване, свързано със застрахователна измама, италиански адвокат беше уличен в опити да продаде картината на Да Винчи за 120 милиона евро, което се равнява на 89 милиона паунда.

Творбата е живописна версия на графична скица на Леонардо, създадена в Ломбардия, Северна Италия, през 1499 г. Оригиналната графика е изложена в Лувъра.

 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах