Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изгубена картина на Леонардо открита в банков трезор

Платното на ръба да бъде продадено за 120 млн. евро

Изображението е на Изабела Д’Есте, една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса. - Изгубена картина на Леонардо открита в банков трезор

Изображението е на Изабела Д’Есте, една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса.

Отдавна изгубена картина, която се приписва на Леонардо да Винчи, е конфискувана от банков трезор в Швейцария след твърденията на италианската полиция, че е изнесена незаконно от страната им и че е в опасност да бъде продадена за около 90 милиона паунда.

Портретът на Изабела Д’Есте е бил иззет във вторник от частна банка в Лугано. Аристократката Д’Есте е една от най-влиятелните жени по времето на Ренесанса и един от запалените покровители на изкуството.

Въглероден тест показва, че вероятността картината да е рисувана между 1460 и 1650 година е 95%. Материалът, с който е обработено платното, е предпочитаният от ренесансовия гений.

Карло Педрети – професор по история на изкуството и експерт по трудовете на Леонардо, твърди, че изследванията „не оставят съмнение”, че това е творба на Да Винчи, докато оксфордският му колега – професор Мартин Кемп, не е сигурен в това.

След няколко века в неизвестност, картината беше открита през 2013 г. в колекция с 400 творби, държани в швейцарски сейф. Тогава властите бяха уведомени за появата й, но малко по-късно платното отново изчезва безследно. Миналото лято по време на разследване, свързано със застрахователна измама, италиански адвокат беше уличен в опити да продаде картината на Да Винчи за 120 милиона евро, което се равнява на 89 милиона паунда.

Творбата е живописна версия на графична скица на Леонардо, създадена в Ломбардия, Северна Италия, през 1499 г. Оригиналната графика е изложена в Лувъра.

 

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg