Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изгубена поема на Шели купена от Оксфордския университет

Стиховете са сред страниците на памфлет, критикуващ пресата и бюрокрацията

Памфлетът на Пърси Биш Шели е насочен към проблеми като злоупотребата на пресата, нефункционалните политически институция и световното влияние на войната – теми, които са не по-малко актуални и днес. - Изгубена поема на Шели купена от Оксфордския университет

Памфлетът на Пърси Биш Шели е насочен към проблеми като злоупотребата на пресата, нефункционалните политически институция и световното влияние на войната – теми, които са не по-малко актуални и днес.

Памфлет, съдържащ изгубена поема на Пърси Биш Шели, е закупен от Университета в Оксфорд. „Поетическо есе върху съществуващата природа на нещата“ на Шели ще стане 12-милионната книга в богатия архив на прочутата Бодлиева библиотека в учебното заведение.

Става дума за единствения запазен до наши дни екземпляр от 20-страничен памфлет на поета. Текстът ще бъде достъпен и онлайн, предава Би Би Си.

Шели пише труда между 1810 и 1811 г., докато следва първа година в университет. Памфлетът е насочен към проблеми като злоупотребите на пресата, нефункционалните политически институции и световното влияние на войната – теми, които са не по-малко актуални и днес.

Освен основния текст, в брошурата, отпечатана от книгоиздателите на Оксфорд Хай стрийт, има и поема от 172 стиха, написана под псевдонима „джентълмен от университета в Оксфорд“. Авторството на Шели е установено 50 години след смъртта му и потвърдено, след като изданието е открито в частна колекция през 2006 г.

Брошурата е купена от учебното заведение за неизяснена сума.

„Мисията на библиотека като нашата е да запазва и управлява колекциите си в полза на начетеността, да поставя знанието в ръцете на читатели от всякакъв тип“, коментира библиотекарят Ричард Овендън.

Майкъл Розингтън, професор по литературата на романтизма в Нюкясълския университет, пък нарече случилото се „изключително вълнуващ момент“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах