Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изгубена творба на Стравински открита сто години по-късно

„Погребална песен“ е писана от композитора в памет на учителя му Николай Римски-Корсаков

Самият Стравински приживе си припомня творбата като една от най-добрите си ранни работи, но така и не успява да я възстанови. - Изгубена творба на Стравински открита сто години по-късно

Самият Стравински приживе си припомня творбата като една от най-добрите си ранни работи, но така и не успява да я възстанови.

Важна ранна оркестриална творба на един от най-големите композитори на ХХ век, Игор Стравински, смятана за безвъзвратно изгубена от повече от сто години, e открита сред купчина стари ръкописи в стая в Консерваторията в Санкт Петербург.

Стравински композира своята „Погребална песeн“ в памет на учителя си Николай Римски-Корсаков, скоро след смъртта му през юни 1908 г., разказва „Гардиън“. Творбата с продължителност 12 минути е изпълнявана само веднъж – в симфоничен концерт, дирижиран от Феликс Блуменфелд, в Консерваторията през януари 1909 г. До момента обаче се предполагаше, че тя е била унищожена в Октомврийската революция от 1917 г. или в последвалата гражданска война.

Самият Стравински си припомня творбата като една от най-добрите си ранни работи, но така и не успява да я възстанови. Както той казва – бил е любопитен да разбере какво е композирал точно преди „Жар-птица“, балетът, който му донася незабавна слава, след като изпълнението си в Париж през юни 1910 г.

От години руски музиколози се надяваха, че ръкописът на „Погребална песен“ може би е запазен някъде сред огромните масиви некатегоризирана музика в архивите на Филхармонията или Консерваторията в Санкт Петербург. Но тези търсения не са окуражавани в Съветския съюз, където Стравински се приема за неподходящ композитор.

Наталия Брагинская, руски специалист по композитора, е правила серия от неуспешни опити да открие изгубената симфония. Откритието обаче се случва по-скоро случайно, когато миналата есен се налага цялата сграда на Консерваторията да бъде опразнена и се намират купища дълго отлагани за разчистване ръкописи за пиано и оркестър, недокосвани от десетилетия. Тогава библиотекарката разпознава в един от тях точно работата, която Брагинская толкова отчаяно е търсила.

Ако въпросната библиотекарка не я бе видяла, много вероятно е „Погребална песен“ да бе унищожена или поне затрупана другаде за следващите сто години. Вместо това тя вече е изследвана от Брагинская и бе представена на конференция в Санкт Петербург, посветена на Стравински, на 4 септемри.

Игор Стравински е на 26 години, когато композира „Погребална песен“ – тогава той е напълно непознат извън Русия, а дори в родината си няма особена популярност. Но в следващите четири години създава „Жар-птица“, „Петрушка“ и „Пролетно тайнство“, които го превръщат в един от най-важните модернисти в музиката.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg