Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изгубената котка на Моне се завръща у дома

Порцелановата фигурка била притежание на внучка на художника, чието съществуване било неизвестно за изкуствоведите

Котката е от т. нар. бисквитен порцелан, изработена е в Япония и попаднала в трапезарията в Живерни, след като била подарена на Клод Моне от негов почитател. Снимка: „Кристис“ - Изгубената котка на Моне се завръща у дома

Котката е от т. нар. бисквитен порцелан, изработена е в Япония и попаднала в трапезарията в Живерни, след като била подарена на Клод Моне от негов почитател. Снимка: „Кристис“

Порцелановата котка на Клод Моне, смятана за изгубена, ще бъде върната в дома му в Живерни, Франция. Докато Моне бил жив, фигурката стояла върху възглавничка в яркожълтата му трапезария, декорирана с японски картини. Котката е от т. нар. бисквитен порцелан, изработена е в Япония и попаднала в трапезарията в Живерни, след като била подарена на художника от негов почитател, отбелязва The Art Newspaper.

Американката Полин Хауърд-Джонстън, посетила Моне през 1924 г., малко преди художникът да почине, забелязала статуетката на спящата котка, поставена на канапе.

„Беше на възглавничка, бяла котка – като че ли от неполирана теракота – спяща сгушена”, разказва Хауърд-Джонстън.

След това тя видяла същата порцеланова фигура в дома на Майкъл, втория син на Моне, който умира в автомобилна катастрофа през 1966 г. За Майкъл обаче се разкрива малко познат факт. Смятало се, че той бил бездетен, въпреки че се оженил, но се оказва, че има извънбрачна дъщеря – Ролан Вернеж. Тя получила в наследство от баща си много творби и предмети, принадлежали на дядо ѝ. Родена някъде около 1914 г., Вернеж починала през 2008-а, като съществуването ѝ останало неизвестно дори за изкуствоведите, изучаващи живота и творчеството на Моне.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Миналата есен обаче Ейдриън Майър, експерт по импресионистичното изкуство от тръжната къща „Кристис”, успява да установи връзка с дъщерята на починалата Вернеж. Когато я посетил в апартамента ѝ, той видял множество творби на Моне из цялото жилище. Някои от тях били съхранявани под леглата без рамки. Сред откритията била и котката, която „небрежно стояла на пианото“.

Семейството решава да продаде фигурката на търг заедно с много произведения на Моне. Аукционът се провел в Хонконг през миналия ноември и донесъл обща печалба от 10,9 млн. долара.

Цената на порцелановата статуетка скача 20 пъти над първоначално обявената и е продадена за 67 хил. долара. Купува я Хидеюки Уада, японски арт търговец и нумизмат – веднага след продажбата той дарява котката на „Фондация Клод Моне”, която я постави в дома на художника в Живерни.

Така котката отново се върна в яркожълтата трапезарията и отново спи сгушена на възглавница. Точно над главата ѝ виси японска картина, изобразяваща ловуващ орел – Моне купил творбата от Андо Хирошиге.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах