VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изгубени в превода на Лувъра

Вежди Рашидов праща свои творби в музея, оттам любезно му отказват

Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Жан-Люк Мартинес (вдясно от Рашидов) на откриванео на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра през април 2015 г. Снимка: Министерство на културата - Изгубени в превода на Лувъра

Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Жан-Люк Мартинес (вдясно от Рашидов) на откриванео на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра през април 2015 г. Снимка: Министерство на културата

Вежди Рашидов дари свои творби на Лувъра във Франция. За този факт разбираме от писмото от директора на музея – Жан-Люк Мартинес, копие на което е публикувано в сайта „Блиц“. В информацията към документа се твърди, че „това е изключително признание“, а Мартинес уверява Рашидов, че е „единственият българин в историята на страната, чиито произведения са притежание на Лувъра“.

От приложеното писмо разбираме, че произведения на бившия ни министър на културата действително са пристигнали в Лувъра, но Мартинес изразява благодарността си с други думи, а пратеното от Рашидов е наречено „дипломатически подаръци“. Вместо да преразказваме, ви предлагаме пълен превод на писмото.

„Господин министър, скъпи приятелю,

След последната ни среща на 8 декември миналата година Вие ми разкрихте желанието си да предложите някое от произведенията си. Имам удоволствието да Ви информирам, че двете творби, които сте ни изпратили, пристигнаха в Лувъра и Ви благодаря.

За да предотвратя всяко възможно недоразумение, си позволявам да уточня, че те няма да могат да бъдат изложени, нито включени в инвентарните списъци на Лувъра, защото за това би била необходима официална процедура на Комисията по придобивките (което не е възможно предвид съвременния характер на тези дипломатически подаръци, тъй като, както знаете, колекциите на музея ни приключват в 1848 г.).

Като пожелавам дълъг живот на сътрудничеството между Лувъра и България, Ви моля да се съгласите да приемете, господин министър, скъпи приятелю, уверенията ми във висока почит.

Жан-Люк Мартинес“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90