Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изгубени в превода на Лувъра

Вежди Рашидов праща свои творби в музея, оттам любезно му отказват

Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Жан-Люк Мартинес (вдясно от Рашидов) на откриванео на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра през април 2015 г. Снимка: Министерство на културата - Изгубени в превода на Лувъра

Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Жан-Люк Мартинес (вдясно от Рашидов) на откриванео на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра през април 2015 г. Снимка: Министерство на културата

Вежди Рашидов дари свои творби на Лувъра във Франция. За този факт разбираме от писмото от директора на музея – Жан-Люк Мартинес, копие на което е публикувано в сайта „Блиц“. В информацията към документа се твърди, че „това е изключително признание“, а Мартинес уверява Рашидов, че е „единственият българин в историята на страната, чиито произведения са притежание на Лувъра“.

От приложеното писмо разбираме, че произведения на бившия ни министър на културата действително са пристигнали в Лувъра, но Мартинес изразява благодарността си с други думи, а пратеното от Рашидов е наречено „дипломатически подаръци“. Вместо да преразказваме, ви предлагаме пълен превод на писмото.

Америка за България

„Господин министър, скъпи приятелю,

След последната ни среща на 8 декември миналата година Вие ми разкрихте желанието си да предложите някое от произведенията си. Имам удоволствието да Ви информирам, че двете творби, които сте ни изпратили, пристигнаха в Лувъра и Ви благодаря.

За да предотвратя всяко възможно недоразумение, си позволявам да уточня, че те няма да могат да бъдат изложени, нито включени в инвентарните списъци на Лувъра, защото за това би била необходима официална процедура на Комисията по придобивките (което не е възможно предвид съвременния характер на тези дипломатически подаръци, тъй като, както знаете, колекциите на музея ни приключват в 1848 г.).

Като пожелавам дълъг живот на сътрудничеството между Лувъра и България, Ви моля да се съгласите да приемете, господин министър, скъпи приятелю, уверенията ми във висока почит.

Colibri april 2017

Жан-Люк Мартинес“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg