Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изхвърлен от Фейсбук, YouTube, Спотифай и iTunes

Интернет гигантите обявиха война на конспиратолога Алекс Джоунс

Infowars е крайнодесен американски сайт за конспиративни теории и фалшиви новини, собственост на Алекс Джоунс, и има средно около 10 млн. посетители месечно. Джоунс е основният водещ в медията. - Изхвърлен от Фейсбук, YouTube, Спотифай и iTunes

Infowars е крайнодесен американски сайт за конспиративни теории и фалшиви новини, собственост на Алекс Джоунс, и има средно около 10 млн. посетители месечно. Джоунс е основният водещ в медията.

Алекс Джоунс, един от най-известните поддържници на конспиративните теории в САЩ, преживява труден момент. Късно в неделя, 5 август, „Епъл“ отдели от своите приложения всички подкастове на Алекс Джонус и неговия сайт Infowars. В заявление на компанията се казва, че тя няма да търпи разпалване на омраза в публикации на своите сайтове, съобщава Би Би Си. В понеделник, 6 август, Фейсбук обяви, че четирите страници, принадлежащи на Джоунс, са отстранени поради нарушаване на политиката на социалната мрежа срещу речта на омразата.

Също в понеделник стотици епизоди от „Шоуто на Алекс Джоунс“ бяха премахнати от стрийминг платформата „Спотифай“. В прессъобщението се казва, че компанията се отнася сериозно към всички жалби за нетоларантно поведение.

„След като стана ясно, че с публикациите си Алекс Джоунс редовно нарушава правилата на „Спотифай“, достъпът му до нашата платформа беше закрит“, пише в заявлението на компанията.

По-късно в понеделник и YouTube премахна каналите на Джоунс и Infowars от услугата за споделяне на видео, като някои страници бяха обозначени със съобщение, че профилът е закрит поради нарушения на правилата на общността.

До понеделник големите технологични компании бяха твърде бавни в премахването на съдържание, качено от Джоунс, въпреки заявената цел да се спре разпространението на фалшиви новини, главно заради опитите да отклонят обвиненията в цензуриране на политически гласове.

Фейсбук, изправена и срещу критиките за присъствието на Infowars на сайта, разработи подробна политика, която прави спорните постове видими за по-малко потребители – защото разпространението на фалшиви новини не е достатъчна причина за премахването на потребител от сайта, съобщи ръководството на социалната мрежа. Но нарушението на правилата за езика на омразата е.

След като не можаха да блокират Джоунс заради редовно разпространяваните от него фалшиви новини, техно гигантите се възползваха именно от това правило. Първо конспиратологът беше блокиран за 30 дни „заради публикации, нарушаващи нашите правила“, заявиха от компанията. След повторно обвинение в „прослава на насилието и използване на дехуманизиращ език при описанието на транссексуални, мюсюлмани и имигранти“ последва и изтриването на неговите страници.

Общите действия на технологичните компании бяха приветствани от критиците на Infowars, като в един от коментарите се казва – „най-сетне малко смелост, показана от нашите технологични титани… Добре е да видим компаниите да предприемат действия поне срещу най-яростните разпространители на лъжи“, пише „Ю Ес Ей Тудей“.

Самият Джоунс, по време на шоуто си в сайта Infowars.com, заяви, че ще трябва да премахне връзките към социалните медии, защото съдържанието на Infowars там е „изчезнало“.

Някои коментатори в Туитър вече изразиха загриженост за потенциалната вреда от заглушаването на гласове, въпреки че Джоунс и Infowars се захранваха от конспиративни теории като „Пицагейт“ – лъжата, че Хилари Клинтън ръководи мрежа за детска порнография от пицария във Вашингтон – която през декември 2016 г. доведе до стрелба в заведението. Миналата година Джоунс се извини на собственика на ресторанта.

„Аз не подкрепям Алекс Джоунс и това, което InfoWars разпространява, но забрана за него и неговия сайт е погрешно действие“, казва Брент Бозел, основател и президент на „Център за изследване на медиите“ – консервативна група с нестопанска цел, наблюдаваща либералните тенденции в медиите.

Все пак никой не е отнел свободата на Алекс Джоунс да публикува теориите си в собствения си сайт Infowars. Освен това, като почитател на консервативния руски философ Александър Дугин, той е чест гост и в руския тв канал „Царград“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90