Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Люксембург поиска изключване на Унгария от ЕС

Заради загражденията срещу бежанците, ограниченията в свободата на словото и в независимостта на съдебната система

„Унгария е недалеч от това да започне да стреля по бежанците, които се осмелят да пресекат загражденията на границата“, заявява министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Люксембург поиска изключване на Унгария от ЕС

„Унгария е недалеч от това да започне да стреля по бежанците, които се осмелят да пресекат загражденията на границата“, заявява министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключването на Унгария от Европейския съюз поиска министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, съобщава „Ди Велт“.

„Ние не можем да приемем повсеместното нарушаване на ценностите на Евросъюза. Страна като Унгария, която строи заграждения срещу бежанците, спасяващи се от войни, ограничава свободата на словото и независимостта на съдебната система, трябва да бъде временно или завинаги изключена от ЕС“, заявява министърът.

Аселборн подчертава още, че това е единствената възможност да се съхранят единството и ценностите на Евръсъюза:

„Унгария е недалеч от това да започне да стреля по бежанците, които се осмелят да пресекат загражденията на границата. Ако Унгария трябваше да се присъедини към ЕС сега, не би имала никакви шансове да стане член на Европейския съюз.“

На 26 август стана известно, че Унгария е решила да построи втора ограда по границата си със Сърбия. По думите на премиера на страната Виктор Орбан, това ще помогне за сдържането на вълната от бежанци в случай, че Турция се откаже от своите задължения по миграционната сделка с ЕС.

Четири дни по-рано депутатът в Европарламента от Унгария Дьорд Шопфлин предложил мигрантите да бъдат отблъсквани чрез поставянето на свински глави по оградата.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах