Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изключват Солженицин от учебната програма в Русия

Връщат съветски автори по искане на Путин

Александър Солженицин и Путин през 2008 г., когато писателят получава руска държавна награда. Снимка: Уикипедия - Изключват Солженицин от учебната програма в Русия

Александър Солженицин и Путин през 2008 г., когато писателят получава руска държавна награда. Снимка: Уикипедия

Книгата „Архипелаг Гулаг“ на Александър Солженицин да бъде премахната от учебната програма в руските училища. Това обсъждат депутатите от партията на Путин „Единна Русия“, съобщава ТАСС.

„Много от фактите на Солженицин са изсмукани от пръстите, измислени са. Това е било опит да получи Нобеловата награда – за охулване на родината си“, заявява зам.-председателят на парламентарната група на „Единна Русия“ Дмитрий Вяткин.

Обсъжда се свалянето от програмата и на други произведения, които „унижават Русия и я заливат с кал“, казват депутатите.

„Архипелаг Гулаг“ е включен в учебната програма в Русия през 2010 г. по поръчение на Путин, тогава министър-председател. Вдовицата на Солженицин Наталия му предоставя адаптирана версия на книгата, подходяща за ученици.

Тринадесет години по-късно президентът Путин предлага в учебната програма да бъдат върнати произведения на съветски автори – „Млада гвардия“ на Александър Фадеев например. За това той е настоял по време на срещата с ветерани и жители на блокадния Ленинград.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg