Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствен интелект превръща гневната реч в спокойна

Операторите в колцентровете ще чуват ругатни, но произнесени с дружелюбен тон

Целта е била да се намали количеството стрес, с което ежедневно се сблъскват операторите в колцентровете. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изкуствен интелект превръща гневната реч в спокойна

Целта е била да се намали количеството стрес, с което ежедневно се сблъскват операторите в колцентровете. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специална версия на изкуствен интелект, която превръща гневната реч на клиентите на колцентрове в спокоен говор, разработи японската компания SoftBank, съобщава азиатският новинарски портал Ес Си Ем Пи.

Целта е била да се намали количеството стрес, с което ежедневно се сблъскват операторите в колцентровете. Технологията за промяна на тона позволява гневната реч да се превърне в спокойна, като при това запази нивото на недоволство на клиента, за да може сътрудникът да реагира адекватно на жалбата му.

Технологията е разработвана в продължение на три години. Процесат на работа е на три етапа: първоначално изкуственият интелект идентифицира разгневения глас и извлича ключовите моменти от речта, а след това използва акустични инструменти за създаване на естествен и на места дори вежлив тон.

За обучаване на изкуствения интелект са били използвани повече от 10 хиляди елементи от гласови данни. Инженерите на компанията са възложили на 10 актьори да запишат минимум 100 общи фрази с различни емоции – викове, обвинения, заплахи и изискване за извинение.

Невронната мрежа не филтрира речта на говорещия, не променя произнесените от него думи – операторът все пак ще чува ругатните, но произнесени с дружелюбен тон. Човекът, чийто глас се променя, няма да бъде известен за това.

Засега филтърът работи само на японски език, но се очаква да бъдат разработени версии и на други езици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg