Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуствен интелект ще довърши Десета симфония на Бетовен

Лудвиг ван Бетовен започва да пише Десетата си симфония преди Деветата. Известни са над 50 отделни откъса от № 10, в които няма повече от 30 непрекъснати такта. - Изкуствен интелект ще довърши Десета симфония на Бетовен

Лудвиг ван Бетовен започва да пише Десетата си симфония преди Деветата. Известни са над 50 отделни откъса от № 10, в които няма повече от 30 непрекъснати такта.

Специалисти от Залцбургския институт „Елиът и Херберт фон Караян“ започват да пишат компютърен алгоритъм за изкуствен интелект, с помощта на който да бъде завършена Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Световната премиера на произведението ще бъде в Бон през 2020 г. по време на празниците по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор.

Върху проекта вече няколко месеца работи международен творчески екип от композитори, музиковеди и специалисти по информатика. Заложени са спецификите на музиката, създавана от Бетовен, за да бъдат възстановени с по-висока достоверност пропуснатите откъси от недовършената симфония, отбелязва неделното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

„Все още не се знае какво ще се получи“, казва Матиас Рьодер, директор на института „Караян“.

Според Рьодер, засега ИИ е като малко дете, което изследва света на Бетовен.

Немският композитор започва да пише своята Десета симфония още преди да завърши Деветата. По обичайния си маниер той нахвърля записките си за нея в различни работни тетрадки. Известни са над 50 отделни откъса от Десетата симфония, в които няма повече от 30 непрекъснати такта. Специалистите обаче смятат, че те дават достатъчна яснота за намеренията на композитора.

През 80-те години на миналия век английският композитор Бари Купър е направил опит да възстанови недовършената симфония, но неговият вариант е бил приет скептично от музикалните специалисти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90