Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуствен интелект ще следи за секстормоз на работното място

Програма ще преглежда фирмени документи и служебна кореспонденция за неподходящи думи и снимки

Обвиненията в секстормоз срещу бившия филмов продуцент Харви Уайнстийн промениха културата на общуване в работната среда. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изкуствен интелект ще следи за секстормоз на работното място

Обвиненията в секстормоз срещу бившия филмов продуцент Харви Уайнстийн промениха културата на общуване в работната среда. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмисти разработиха изкуствен интелект, който може да засича онлайн секстормоз на работното място. Програмата е позната като #MeTooBots, кръстена на движението, което се зароди през 2017 г. в Холивуд след обвинения срещу продуцента Харви Уайнстийн. Ботовете ще преглеждат фирмени документи и служебна кореспонденция и вече са въведени в няколко корпоративни фирми. Критици обаче са на мнение, че е невъзможно за един компютър да засече всички тънкости на тормоза и затова неговата ефективност и съмнителна, отбелязва „Гардиън“.

Този факт не отричат и създателите на софтуера, чикагската фирма „NexLP“. Те споделят, че покрай програмата са научили колко много лица може да има тормозът, до преди това са смятали, че се изразява единствено в мръсни думи. Корпоративните фирми са добро начало да бъде тестван продуктът – една трета от жените юристи във Великобритания споделят, че са ставали обект на сексуален тормоз на работното си място.

Програмата използва алгоритъм за разпознаване на неподходяща комуникация между колеги, включително в документи, имейли и служебни чатове. Данните се анализират по няколко показателя, които „от съображения за сигурност“ създателите не споделят, но ако нещо проблемно бъде засечено, пасажът се изпраща до отдел „Човешки ресурси“, където се преценява дали наистина става дума за тормоз. Следи се за „аномалии в речта, честота или тайминг на комуникационните модели“.

От „NexLP“ съобщават, че компании от други сектори също проявяват интерес, и по-точно в областта на финансите и фармацевтиката.

Според немалко учени и членове на неправителствени организации, програмата може да засича ограничен брой проблеми, без да улавя тормоз, базиран на по-широка културна динамика. Освен това, ако кореспонденцията между служителите започне да се чете в „Човешки ресурси“, това би създало атмосфера на недоверие в работната среда, а нарушителите лесно може да се научат да заобикалят софтуера или да използват програми за лична кореспонденция, които не са под наблюдение. Още един недостатък е, че комуникацията, която се следи, трябва да бъде добре защитена, за да не получат достъп до нея конкурентни компании.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg