VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствен интелект успя да създаде поетична метафора

За кутията с лъчи, която някога е била дърво

Компютърна илюстрация на Британския павилион на световното изложение в Дубай, на който ще бъдат прожектирани думи, избрани от посетителите. Снимка: Министерство на международната търговия на Великобритания - Изкуствен интелект успя да създаде поетична метафора

Компютърна илюстрация на Британския павилион на световното изложение в Дубай, на който ще бъдат прожектирани думи, избрани от посетителите. Снимка: Министерство на международната търговия на Великобритания

Шумоленето на листата и поклащането на клоните на дърветата е вдъхновявало редица поети. Изкуственият интелект, оказва се, може да бъде също толкова впечатлен от картината, която природата рисува – зареден с набор от над половин милион стиха, алгоритъм създаде първото си смислено стихотворение за „кутията с лъчи, която някога била е дърво“.

Към днешна дата това е най-успешният опит на експертите да научат изкуствен интелект да пише поезия, твърдят учените, които стоят зад идеята. Процесът на обучение включва захранването с творчеството на над 100 британски съвременни поети за вдъхновение и уроци по стил, като сред примерите са използвани Саймън Армитаж и Алис Осуалд. След това към алгоритъма са прибавени ключови думи, които да послужат за измислянето на куплети. Изкуственият поет сам свързва думите, на базата на разбирането си за поезията. В продължение на пет месеца експерти от организациите „Общество на поетите”, „Архив на поетите” и Шотландска поетична библиотека преглеждат десетки хиляди стиха, за да дадат отзив кое би се категоризирало като поезия, и кое – не. В първата фаза се премахват архаичния изказ, както и обидните, агресивни или дискриминативни стихове. След това се следи дали строфите са смислово свързани помежду си.

Пътуваме през празно поле в моето сърце/ няма нищо в тъмата, освен него/ Затварям очи, опитвам да си спомня какво съм/ днес е ден важен и интересен, казва той /защото през нощта му дадох в ръцете/ кутията с лъчи, когато някога била е дърво“, гласи стихотворението.

Метафората за кутията с лъчи впечатлява експертите.

„Изкуственият интелект създава нещо, което да ни накара да мислим – коментира Трейси Гайри, един от създателите на компютърния алгоритъм. – Не би произвел или пресъздал нещо, което човек би написал, тъй като това е изключително субективен въпрос, няма го опитът от преживяното. Но определено може да създаде два стиха, които да се свържат така, че да предизвикат човек да се замисли.“

Алгоритъмът ще бъде използван за интерактивна инсталация, която ще бъде прожектирана на фасадата на британския павилион на световното изложение в Дубай (октомври 2021 – март 2022). Проектът „Колективно съобщение“ е вдъхновен от Стивън Хокинг, който размишляваше над въпроса какво би било колективното съобщение, което човечеството би изпратило при среща с нов вид живот. Целта на инсталацията е да изследва дали компютърна програма е в състояние да „изрази сложната природа на човечеството чрез стих“.

Посетителите на изложението в Дубай ще могат да предлагат по една дума, която смятат, че най-добре описва човечеството или живота на Земята. Спрямо новите думи в речника си изкуственият интелект ще създава нови куплети в продължение на 6 месеца, докато не се получи едно огромно стихотворение.

„Засега имаме чувството, че сме обучили детето – казва Гайри. – Все още не сме видели как действа възрастният.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90