Изкуствен интелект успя да създаде поетична метафора

За кутията с лъчи, която някога е била дърво

Компютърна илюстрация на Британския павилион на световното изложение в Дубай, на който ще бъдат прожектирани думи, избрани от посетителите. Снимка: Министерство на международната търговия на Великобритания - Изкуствен интелект успя да създаде поетична метафора

Компютърна илюстрация на Британския павилион на световното изложение в Дубай, на който ще бъдат прожектирани думи, избрани от посетителите. Снимка: Министерство на международната търговия на Великобритания

Шумоленето на листата и поклащането на клоните на дърветата е вдъхновявало редица поети. Изкуственият интелект, оказва се, може да бъде също толкова впечатлен от картината, която природата рисува – зареден с набор от над половин милион стиха, алгоритъм създаде първото си смислено стихотворение за „кутията с лъчи, която някога била е дърво“.

Към днешна дата това е най-успешният опит на експертите да научат изкуствен интелект да пише поезия, твърдят учените, които стоят зад идеята. Процесът на обучение включва захранването с творчеството на над 100 британски съвременни поети за вдъхновение и уроци по стил, като сред примерите са използвани Саймън Армитаж и Алис Осуалд. След това към алгоритъма са прибавени ключови думи, които да послужат за измислянето на куплети. Изкуственият поет сам свързва думите, на базата на разбирането си за поезията. В продължение на пет месеца експерти от организациите „Общество на поетите”, „Архив на поетите” и Шотландска поетична библиотека преглеждат десетки хиляди стиха, за да дадат отзив кое би се категоризирало като поезия, и кое – не. В първата фаза се премахват архаичния изказ, както и обидните, агресивни или дискриминативни стихове. След това се следи дали строфите са смислово свързани помежду си.

Пътуваме през празно поле в моето сърце/ няма нищо в тъмата, освен него/ Затварям очи, опитвам да си спомня какво съм/ днес е ден важен и интересен, казва той /защото през нощта му дадох в ръцете/ кутията с лъчи, когато някога била е дърво“, гласи стихотворението.

Метафората за кутията с лъчи впечатлява експертите.

„Изкуственият интелект създава нещо, което да ни накара да мислим – коментира Трейси Гайри, един от създателите на компютърния алгоритъм. – Не би произвел или пресъздал нещо, което човек би написал, тъй като това е изключително субективен въпрос, няма го опитът от преживяното. Но определено може да създаде два стиха, които да се свържат така, че да предизвикат човек да се замисли.“

Алгоритъмът ще бъде използван за интерактивна инсталация, която ще бъде прожектирана на фасадата на британския павилион на световното изложение в Дубай (октомври 2021 – март 2022). Проектът „Колективно съобщение“ е вдъхновен от Стивън Хокинг, който размишляваше над въпроса какво би било колективното съобщение, което човечеството би изпратило при среща с нов вид живот. Целта на инсталацията е да изследва дали компютърна програма е в състояние да „изрази сложната природа на човечеството чрез стих“.

Посетителите на изложението в Дубай ще могат да предлагат по една дума, която смятат, че най-добре описва човечеството или живота на Земята. Спрямо новите думи в речника си изкуственият интелект ще създава нови куплети в продължение на 6 месеца, докато не се получи едно огромно стихотворение.

„Засега имаме чувството, че сме обучили детето – казва Гайри. – Все още не сме видели как действа възрастният.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах