Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствен интелект в германската преса, остава авторската журналистика

Програми като ChatGPT скоро ще превъзхождат хората в събирането на информация, смятат издателите на „Билд“ и „Ди Велт“

„Билд“ и „Ди Велт“ търсят преход към „изцяло дигитална медийна компания“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изкуствен интелект в германската преса, остава авторската журналистика

„Билд“ и „Ди Велт“ търсят преход към „изцяло дигитална медийна компания“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много служители във водещи немски издания са заплашени от уволнение и голяма част от тях вероятно ще бъдат заменени с изкуствен интелект като ChatGPT, заяви директорът на издателската група „Axel Springer“ Матиас Дьопфнер, цитиран от „Гардиън“. Издателите на „Билд“ и „Ди Велт“ търсят иновативни начини да увеличат приходите от сайтовете си и търсят преход към „изцяло дигитална медийна компания“.

Започва се със значителни съкращения най-вече в отделите на коректорите, при хората, отговарящи за оформлението, и в администрацията, уточнява се в изявление от компанията. В следващите три години тези уволнения трябва да подобрят приходите на компанията с около 100 млн. евро, гласят прогнозите на „Axel Springer“.

„Изкуственият интелект има потенциала да направи независимата журналистика по-добра от всякога – или просто да я замени“, казва Дьопфнер в писмо, разпратено до служителите му.

Системи с изкуствен интелект като ChatGPT например обещават революция в информацията и съвсем скоро ще достигнат етап, в който ще превъзхождат хората в събирането на информация, смята директорът:

„Разбирането на тези промени е ключово за бъдещия живот на една издателска компания. Ще оцелеят само онези, които създават най-доброто оригинално съдържание“.

От компанията не уточняват колко точно души предстои да бъдат съкратени, но обещават, че бройката на авторите и специализираните редактори няма да се променя. Техните позиции ще останат все така необходими, тъй като медийните издания трябва да насочат вниманието си към разследваща журналистика и авторски коментари, а „разкриването на истинските мотиви“ зад събитията от деня ще остане работа на репортерите.

Немските издания няма да са първите, които ще изследват докъде се простират журналистическите възможности на изкуствения интелект, отбелязва „Файненшъл Таймс“ – в британските таблоиди „Дейли Мирър“ и „Дейли Експрес“ се правят експерименти за изследване на „потенциала и ограниченията“.

ChatGPT функционира от ноември 2022 г. и за този период вече има над 100 млн. потребители по цял свят. Програмата може да създава смислово свързани текстове на базата на въпроси от потребители, като не се затруднява с генерирането на съдържание за есета, стихотворения, научни трудове и дори художествена проза. Точността на представената информация обаче е поставена под съмнение, няколко академици вече посочиха негативния си опит с изкуствения интелект, при който програмата изфабрикува източниците на информацията си.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС