Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствен интелект в Русия ще проследява прояви на хомосексуализъм и тютюнопушене в интернет

„Роскомнадзор” купува невронна мрежа, за да „търси екстремисти в социалните мрежи и чатовете”

Изкуственият интелект ще следи не само за публикации в социалните мрежи, но ще проверява и частните разговори. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изкуствен интелект в Русия ще проследява прояви на хомосексуализъм и тютюнопушене в интернет

Изкуственият интелект ще следи не само за публикации в социалните мрежи, но ще проверява и частните разговори. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Роскомнадзор” ще плати 57,7 млн. рубли (около 1 млн. евро) за разработка на система „Окулус”, която чрез невронни мрежи ще анализира снимки, видео и текстове в социалните мрежи и в приложенията за комуникация, за да открива „забранена информация”, съобщава „Комерсант”. Избраният създател на изкуствения интелект – фирмата Execution RDS – обещава да е готова до средата на декември с разработката на „Окулус”. Предвижда се невронната мрежа да анализира по 200 хил. изображения на ден – тоест 2 картинки в секунда.

Всички публикации в интернет, включително и частните разговори в чатовете, ще бъдат преглеждани за няколко нарушения, уточнени в държавната поръчка: признаци на екстремизъм и тероризъм; призиви към масови несъгласувани събития; изразяване на неуважение към обществото, държавата и символите на Руската федерация; споделяне на начини за самоубийство или за приготвяне на наркотици; пропаганда на хомосексуални отношения; демонстрация за употреба на тютюневи изделия.

„Окулус” ще трябва да предостави на „Роскомнадзор” данни, с които да се идентифицират лицата, публикуващи „забранена информация” и софтуер за разпознаването и идентифицирането им.

Предвижда се скоро Министерството на цифровизацията да издаде заповед за съхраняване на трафика на интернет-позвъняванията, историята на браузъра и геопозициите на всички граждани, които да бъдат предоставяни на Федералната служба за безопасност.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg