Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствено пилешко, отпечатано на 3D-принтер, ще предлага KFC в Русия

Ще го произвеждат от колаген, в който ще бъдат поставени живи клетки от кокошка

Отглеждането на месо по този начин е много по-екологично, отколкото с традиционните методи на селското стопанство, казват учени. Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС - Изкуствено пилешко, отпечатано на 3D-принтер, ще предлага KFC в Русия

Отглеждането на месо по този начин е много по-екологично, отколкото с традиционните методи на селското стопанство, казват учени. Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС

Пилешко месо, създадено с 3D-принтер, ще се продава от есента на 2020 г. във веригата ресторанти KFC в Русия, съобщиха от руската лаборатория „3D Bioprinting Solutions”, както и Раиса Полякова, генерален директор на компанията в Руската федерация. „3D Bioprinting Solutions” е компанията, с помощта на която се изработва технологията за изкуственото месо.

Първият продукт ще бъдат пилешки хапки, създадени в лабораторни условия и максимално близки до оригиналния продукт по вид и вкус.

Създателите на „месото на бъдещето” обясняват и начина, по който ще се изработват необичайните храни. Смята се, че те ще бъдат „по-екологични” от естествените. В основата на технологията е познатият вече от почти 30 години 3D-печат, при който се проектира триизмерен детайл, а после се разлага на слоеве. Принтерът печата, нанасяйки слой върху слой био мастило. В случая с „месото” става дума за течен колаген, в който ще бъдат поставени живи клетки от кокошка. След като клетките бъдат поставени върху колагеновата подложка, те биват или поставени в специален разтвор, или осветени с ултравиолетова светлина, за да се втвърди материалът.

Принтерът ще вади „пилешки” хапки, които на вид ще бъдат същите като познатите, защото именно тяхната форма ще бъде заложена в програмата. Всъщност, това ще са множество слоеве гел, пълен с клетки, слепен и втвърден в определена форма. Хапките ще съдържат клетки на животни и микроелементи, които ще им придават същия вкус и текстура като на истинските.

Теоретично ще има „пилешки” хапки без нито едно убито пиле. Така твърди Хейгън Бейли, професор биохимик от Оксфордския университет, цитиран от „3D Bioprinting Solutions”. Според компанията, професорът от Оксфорд е потвърдил, че точният вкус може да се получи от клетки, делящи се в специфична външна среда, и тайните подправки, използвани от веригата за бързо хранене.

Ръководството на KFC е изразило надежда, че в крайния продукт, изработван от руската биотехнологична лаборатория, няма да има добавки, които се използват обичайно в птицевъдството при отглеждането на птици и това ще направи продукта още по-чист.

Технологичната лаборатория се позовава на научно изследване, публикувано през 2017 г. в американското списание „Environmental Science & Technology Journal“, в което става дума за екологично чисти технологии. Според изследването, отглеждането на месо по този начин е много по-екологично, отколкото с традиционните методи на селското стопанство. Така ще бъде съкратено наполовина нужното количество електроенергия, а изхвърляните в атмосферата парникови газове ще намалеят 25 пъти.

Методът на триизмерния печат вече се използва в няколко области на медицината. Правени са експерименти за „отглеждане” на персонализирани бионични протези на крайници.

Засега KFС не са обявили намерения да продават изкуствено месо в целия свят, но ще наблюдават резултатите от експеримента в Русия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg