Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шедьовър, ама друг път

Изкуство на изчакване от Недко Солаков в Европейската централна банка

Недко Солаков създаде A Site-Specific Piece on Stand-by (Съобразена със средата творба на изчакване) за Европейската централна банка. - Шедьовър, ама друг път

Недко Солаков създаде A Site-Specific Piece on Stand-by (Съобразена със средата творба на изчакване) за Европейската централна банка.

Морена от алуминий с обещание създаде Недко Солаков за Европейската централна банка във Франкфурт. Скулптурата вече е инсталирана във фоайето на институцията и ще бъде открита тази седмица от директора й Марио Драги. Това е едно от трите избрани произведения, за които общо са платени 1,25 милиона евро.

Творбата се нарича A Site-Specific Piece on Stand-by (Съобразена със средата творба на изчакване). Металната буца или т. нар. изкуство на изчакване ще бъде заменена с шедьовър, когато банката постигне всичките си цели и всички нейни служители бъдат „напълно удовлетворени“. Това гласи и надписът върху произведението.

„Това естествено никога няма да се случи, тъй като една сериозна институция никога не може да бъде удовлетворена – казва Солаков пред „Ройтерс“. – Просто приканвам хората да си представят как би изглеждала подобна скулптура.“

Скулптурата е с височина 54 метра. Художникът обяснява, че творбата му е и своеобразен отговор на условията, поставени му от поръчителя:

„Не можех да използвам запалими материали, творбата не можеше да е много тежка, нито твърде висока, за да не задейства лазерните датчици на охраната.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90