Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изкуство, надживяло Саддам и ИДИЛ, събрано в изложба в Лондон

„Пътят към Кюрдистан“ представя асирийски останки с дупки от куршуми и писма на доброволци до близките им преди да бъдат прекарани до Мосул

Триптих, изобразяващ асирийски стрелец, надупчен от куршумите на ИДИЛ. Снимка: Галерия „Р21“ - Изкуство, надживяло Саддам и ИДИЛ, събрано в изложба в Лондон

Триптих, изобразяващ асирийски стрелец, надупчен от куршумите на ИДИЛ. Снимка: Галерия „Р21“

Изкуство, надживяло режима на Саддам Хюсеин и културния вандализъм на ИДИЛ, ще бъде показано в галерия в Лондон тази седмица. Иракско-кюрдските артисти създават картини и инсталации от полу-разрушени артефакти, включително асирийски останки от 700 г. пр. Хр., надупчени от куршуми, както и писмата на доброволци до близките им, писани преди да бъдат нелегално прекарани до контролирания от „Ислямска държава“ Мосул.

Изложбата е част от серия събития, които ще отбележат 10 години от създаването на „Гулан“, благотворителна организация във Великобритания, промотираща кюдската култура. „Пътят до Кюрдистан“ ще бъде показана в галерия „P21“.

Един от артистите, които ще бъдат представени, е Хемн Хамид, който в продължение на близо 4 години рискува живота си, не само като прекарва нелегално медицинска помощ и храна в Мосул, но и като описва в изкуството си живота под опресивното управление на ИДИЛ. Всяка сутрин той прекарва по един доброволец до Мосул, за да доставят най-необходимите медицински материали и пакети с храна. Всяка сутрин, преди да тръгнат по пътя за града, доброволецът и Хамид оставят бележки до съпругите и децата си, в случай, че бъдат заловени и застреляни от „Ислямска държава“. Бележките им днес са събрани от Хамид в инсталация.

Ричард Уайлдинг, куратор на изложбата заедно с кюрдския артист Мариван Джалал, описва творбата на Хамид като „забележително артистично представяне на това да казваш „сбогом“ на близките си всеки ден“.

В бележките той пише, че „ако не се върна, ако никога повече не ме видите, искам да знаете, че ви обичам и  мисля за вас“. Това е много силно, всяка бележка ще бъде съпътствана от превод – отбелязва Уайлдинг. – Същата хуманност той проявява и към момчетата, които среща по пътя за Мосул, които дялали пушки играчки от дърво, защото това виждали всеки ден по улиците, откакто се появили войниците на ИДИЛ.

„Оръжията“, с които децата си играели по улиците на Мосул, събрани заедно от Хемн Хамид. Снимка: Галерия „Р21“

В експозицията ще може да се видят още фотографии на древни книги, спасени от отец Наджиб. Час и половина преди да влязат войниците на ИДИЛ в християнски град близо до Мосул, Наджиб натоварил колата си с книгите и ги транспортирал до безопасно място. По-късно, когато пристигат ислямистите, църквата е изгорена до основи, а въглените са използвани от лондонския артист Пиърс Секунда, за да нарисува картини на асирийски останки, потрошени от ИДИЛ.

Сред 18-те артисти, представени в „Пътят към Кюрдистан“, е и Ребвар Саед, бивш боец от кюрдските военни части „Пешмерга“, превърнал се в международен артист. Текстовете и рисунките на Саед подробно описват ужаситие на химическата война и геноцида, по време на който по заповед на Саддам Хюсеин са убити десетки хиляди кюрди.

Можеше да чуем виковете – пише Саед. – Бункерът, полуразрушен, започна да трепери. Всеки искаше да се подслони вътре. Усетих мириса на химически газ и всички се разбягаха навън. Сложих си маската, която винаги носех с мен, и започнах да бягам към по-високите хълмове. Не спрях, докато не стигнах върха“.

Страници от дневника на Ребвар Саед, писан по време на химическите нападения. Снимка: Галерия „Р21“

„Пътят към Кюрдистан“ се открива на 2 октомври и ще остане в галерия „Р21“ в Лондон до 26 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах