Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Венци Занков обявява война на градския транспорт

Пуска на връчването на Железния си орден само доказани пешеходци

Мястото за връчване на Железния орден Венци Занков е избрал неслучайно - Арсеналът е лесно достъпен не само за пешеходци, но и за колоездачи. - Венци Занков обявява война на градския транспорт

Мястото за връчване на Железния орден Венци Занков е избрал неслучайно - Арсеналът е лесно достъпен не само за пешеходци, но и за колоездачи.

Война на градския транспорт обявява Венци Занков, предизвикан от новата цена на билета за градския транспорт в столицата – 1,60 лв. Художникът ще пуска на връчването на Железния си орден „Венцислав Занков – 2016“ само доказани пешеходци. Церемонията ще бъде на 27 април в музея „Софийски арсенал“ (САМСИ) от 18,30 ч. и на нея ще могат да присъстват само естети, които са пристигнали пеша или с велосипед.

С това ограничение Занков протестира срещу абсурдното, странно и лишено от всякаква икономическа логика решение на общинарите да вдигнат почти двойно билетите. Художникът призовава членовете на Столичния общински съвет да се вразумят и да отменят безумната нова цена.

Мястото за връчване на ордена не е избрано случайно – Арсеналът е лесно достъпен не само за пешеходци, но и за колоездачи, какъвто запален фен от години е и самият Занков.

„Чашата преля, когато гледах репортаж за скандалната поръчка за ремонт на тенекиените спирки. С тая огромна сума, дето са потрошили за тенекиените си ремонти, сега общинарите да поемат повишението на билета – обяснява Занков. – Аз като скулптор много добре знам цените за боядисване и материали.”

Художникът предлага за хората на изкуството – „колкото и малко да сме оцелелите вече“ – да се гласуват преференциални цени за пътуване в градския транспорт:

„С какво сме по-богати от пенсионерите и малките деца, ние също сме застрашен вид.”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС