Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуство, създадено с най-обикновена химикалка

Арткритикът Трент Морз събра в албум автори на мастилени рисунки от Анди Уорхол до Томас Мюлер

Творба на Тоин Одутола, рисувана с химикалка - Изкуство, създадено с най-обикновена химикалка

Творба на Тоин Одутола, рисувана с химикалка

Когато мислят за изкуство, повечето хора си представят маслени платна. Но палитрата с изстисканите бои върху тях не е задължителна – понякога всичко, от които има нужда художникът, е една обикновена химикалка, твърди „Индипендънт“.

Нюйоркският арткритик Трент Морз е автор на първото сериозно изложение за изкуството, създадено с химикалка – болпойнт арт – което включва широка кръг артисти: от Анди Уорхол и Лучо Фонтана до Джейк и Динос Чапман.

Книгата разказва историята на химикалката със сачма (изобретена през 1938 г. от унгарския журналист Ласло Биро) и проследява възхода на нейната популярност като съвършено модернистично оръдие на художниците в края на Втората световна война.

Томас Мюлер

Томас Мюлер

Морз представя тридесет световни художници, които изстрелват многостранността на химикалката до нови и често зашеметяващи висоти – от арт творби, събрали наситени абстрактни пластове, до хипер-реалистични портрети, скулптури и модернистични фасади и интериори. Други прочути артисти, чиито произведения са представени в албума Ballpoint Art са Сай Туомбли, Алберто Джакомети, Доун Клемънтс, Тоин Одутола, Ренато Орара, Томас Мюлер и Игнасио Уриарте.

Си Джей Пайл

Си Джей Пайл

Вай Понг-ю

Вай Понг-ю

Американската художничка Ребека Е. Чамбърлейн използва своята химикалка различно, като изцежда оригиналното й мастило, за да го превърне в материал, с който пресъздава модернистични интериори на хартия. Доун Клемънтс е били привлечена от химикалката, защото рисунката не се зацапва, както направената с молив – и може да бъде използвана „без замисляне“ в движение, докато Бил Адамс започва да рисува след рухването на Световния търговски център през 2001 г.

„Трябваше да се измъкна от таванското си ателие, защото по улицата останките от кулите все още горяха – спомня си той в книгата. – Човек може да помирише стопените кабели и отломки във въздуха. Така че взех химикалка и малко хартия и се отнесох.“

Ребека Чембърлейн

Ребека Чембърлейн

От невероятно детайлната камера и смачканата тениска на филипинския художник Орара, взети от неговата серия „Десет хиляди неща, които дишат“, до дезориентиращите линеарни произведения на германския артист Томас Мюлер и социологическия портрет „Философът“ на нигериеца Одутола, силата на простата химикалка никога не е била толкова неоспорима.

Лори Елисън

Лори Елисън

Лори Елисън

Лори Елисън

Ренато Орара

Ренато Орара

Риико Сакинен

Риико Сакинен

1

Ренато Орара

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах