Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуство, шега или нещо друго? (снимки)

Могат ли снимките на Синди Шърман в Инстаграм да бъдат приети за новите й творби?

Една от снимките, публикувани от Синди Шърман в Инстаграм.  - Изкуство, шега или нещо друго? (снимки)

Една от снимките, публикувани от Синди Шърман в Инстаграм.

Преди ерата на социалните медии и старателно изградените профили-персонажи, Синди Шърман вече беше установено име в света на изкуството, кралица на преобразяването и себе-измислянето и използваше фотокамерата, за да прелива от един образ в друг. Макар чисто технически работите  ѝ да не са автопортрети, методът на Шърман да обръща обектива към себе си е удивително подходящ за нашето време, в което саморежисирането е станало толкова вездесъщо, че в момента е материал за изложби и често се цитира като самостоятелна художествена форма.

За художник, чиято практика се основава почти изцяло на това как представя себе си, Шърман успя да остане срамежлива в живота си извън студиото. И все пак, с един изненадващ ход, наскоро тя се обърна към социалната мрежа Инстаграм в интернет, за да споделя свои снимки, обикновено запазени за стените на галериите. Тази щедро осигурена възможност за феновете да надникнат в творческия процес повдига и някои въпроси: използва ли Синди Шърват Инстаграм, за да прави нови творби? В края на краищата след като Ричард Принс вече вкарва Инстаграм в изкуството, за да въодушевява, провокира и печели — защо и Шърман да не прегърне същата медия?

Профилът ѝ, който през последните месеци мистериозно се променя от частен към публичен, е смесица от лични снимки, заедно с все по-известните манипулирани кадри на Шърман. (Едва когато акаунтът бе потвърден с официалния знак за вграждане на Инстаграм, „Артнет Нюз“ установи че е автентичен.) Забавните и зловещите образи на Шърман започнаха да се появяват в средата на май, първият носи надписа „Селфи! Без филтър, хахаха“.

Това, което виждаме тук, е донякъде отклонение от традиционния модел на художничката: рамката е по-тясна и по-близо до нейното лице, очевидно е използването на предната камера на телефона. Освен това, темата е категорично по-интимна в сравнение обичайните ѝ работи — последните постове документират престой в болница. И изглежда доста се е забавлявала с различните фотофилтри.

Предлагаме ви селекция снимки от акаунта на Синди Шърмам в Инстаграм. Независимо дали можем да ги приемем за нова серия, или са просто шега, или нещо трето, те ни дават шеметна възможност да надникнем в живота и главата на артиста.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90