Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуството, което обичаше Боуи

Частната колекция на музиканта ще бъде показана за първи път – и продадена на търг

На търга наесен ще бъдат предложени 267 картини, както и повече от 120 предмета – мебелировка от ХХ век и скулптури.  - Изкуството, което обичаше Боуи

На търга наесен ще бъдат предложени 267 картини, както и повече от 120 предмета – мебелировка от ХХ век и скулптури.

Частната колекция от произведения на изкуството на Дейвид Боуи ще бъде представена за първи път пред публиката. Животът на музиканта като колекционер бе нещо, което той пазеше скрито от обществения поглед през почти целия си живот. Но сега близо 300 работи на творци като Деймиън Хърст, Хенри Мур, Марсел Дюшан ще бъдат изложени в лондонския „Сотбис“ преди бъдат продадени на търг през ноември. Картините се очаква да надхвърлят сумата от 10 милиона паунда.

„Колекцията на Дейвид Боуи предлага уникално вникване в личния свят на един от най-големите творчески умове на ХХ век“, казва директорът на „Сотбис-Европа“ Оливър Баркър.

Повече от работите в колекцията са на британски художници от ХХ век – сред тях има рисунки на Стeнли Спенсър, Патрик Колфийлд и Питър Ланиън.

Работи на Питър Ланиън и Франк Ауербах са в колекцията на Дейвид Боуи

Работи на Питър Ланиън и Франк Ауербах са в колекцията на Дейвид Боуи

Боуи е бил привлечен от британски пейзажи и е притежавал множество такива, включително на Джон Въртю. Седем от неговите монохромни творби са включени в търга.

Но колекцията не се ограничава само до британско изкуство. Сред по-големите артефакти попада произведение на Дюшам – „Слух“ – в което той поставя топка, увита от струни, между месингови плочи, с неясен обект, скрит в сърцевината. Очаква се творбата да достигне цена до 250 хиляди паунда.

Най-скъпата творба на търга ще е картината „Въздушна мощ“ на Жан-Мишел Баскиа – нейната стойност е между 2,5 и 3,5 милиона паунда. Боуи я купува, след като изиграва ролята на ментора на художника, Анди Уолхол, във филма от 1996-а „Баскиа“.

Боуи купува „Въздушна мощ“ на Жан-Мишел Баскиа през 1996-а.

Боуи купува „Въздушна мощ“ на Жан-Мишел Баскиа през 1996-а.

„Бих го характеризирал като бохемство, романтично, експресивно, емоционално изкуство“, казва за колекцията художникът и писател Матю Колингс.

Дейвид Боуи е говорил малко за колекционерската си страст – с изключение на негово изказване пред Би Би Си от 1999-а, че купува обсесивно единствено изкуство, малко се знае за тази му страна. Ясно е обаче, че не е пазарувал на основание на репутация на дадена работа или като инвестиция – а заради личната си емоция от художника и творбата.

На търга наесен ще бъдат предложени 267 картини, както и повече от 120 предмета – мебелировка от ХХ век и скулптури. Печалбите от аукциона ще бъдат за семейството на Боуи. Те обаче са категорични – причината да продават не са парите, а липсата на пространство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах