Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуството наистина лекува

Благоговението пред красотата на творчеството прогонва болестите, твърдят учени

Водни лилии на Клод Моне. - Изкуството наистина лекува

Водни лилии на Клод Моне.

Целителната сила на изкуството и природата навярно е факт. Наблюдението на чудеса като Гранд каньон и Сикстинската капела или слушането на „Аве Мария“ на Шуберт може да прогонва болестите и да подсилва имунната система, твърди изследователски екип от Калифорнийския университет в Бъркели.

В два независими един от друг експеримента на повече от 200 млади възрастни е бил даден един ден, в който да изпитват различни емоции – като увеселение, страхопочитание, състрадание, задоволство, радост, любов, гордост.

Проби от лигавицата на бузата, взети същия ден, показали, че онези, които са преживели по-рано повече от емоциите, особено почуда и удивление, са имали най-ниските нива на цитокин интерлевкин 6, който е маркер на възпаление.

Детайл от Сикстинската капела.

Детайл от Сикстинската капела.

Психологът д-р Дачър Келтнър от университета обяснява: „Това, че страхопочитанието и възхищението от красотата водят до по-добри нива на цитокините предполага, че изживяването на такива емоции – разходка сред природата, изгубване в музиката, наслаждение на изкуството, има директно влияние върху здравето и продължителността на живота“.

Цитокините са химикали, необходими за тласкането на клетките в човешкото тяло на своеобразното „бойно поле“ срещу инфекциите, болестите и травмите, но много от тях са свързани дори с разстройства като диабет тип 2, сърдечни болести, артрит и дори Алцхаймер.

Отдавна е установено, че здравословната диета, достатъчният сън и физическите упражнения увеличават защитата на тялото срещу физически и ментални заболявания. Но настоящото изследване, публикувано в „Емоушън“, е сред първите, които обръщат внимание на позитивните емоции в този арсенал.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах