Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Изкуството от американското посолство в Кабул евакуирано преди дипломатите

Картини, скулптури и други произведения са изпратени до САЩ преди изтеглянето на служителите от страната

Пат Липски, „Строител“, 1999 г. Снимка: Пат Липски - Изкуството от американското посолство в Кабул евакуирано преди дипломатите

Пат Липски, „Строител“, 1999 г. Снимка: Пат Липски

В последните две седмици на август, докато талибаните си възвръщаха контрола над Афганистан и се приближаваха все по-близо до столицата Кабул, летището се превърна в последен пристан на  спасение от ислямистите. До края на месеца, когато бе и крайният срок за изтеглянето на американските войски от страната, над 125 хил. души бяха евакуирани по въздух, но десетки намериха смъртта си в опит да се качат в претъпканите самолети.

Хиляди останаха в столицата, когато бе завладяна от талибаните, а хаотичната евакуация стана повод за критики от Сената към държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Но преди хората да бъдат спасени, от американското посолство първо е била евакуирана колекция с изкуство, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Трансферът бе потвърден от говорител на Министерство на външните работи в страната:

„Произведения на изкуството са били опаковани и изпратени до САЩ, преди работата на посолството да се премести на летището в Кабул. Тези предмети са пристигнали в САЩ и в момента тече процес по инвентаризацията им.“

От ведомството не разкриват точната бройка на произведенията, но става дума за картини, фотографии, скулптури и рисунки, придобити за Държавния департамент през програмата „Art in Embassies“ (Изкуство в посолствата), посочва „Арт Нюзпейпър“.

В американското посолство в Кабул са били изложени произведения на десетки художници и много от тях се обръщат към международното издание с тревога какво ще се случи с творбите, ако талибаните превземат властта. Всички от тях обаче изтъкват, че ценността на човешкия живот е преди всичко останало. Пат Липски, чиято картина „Строител“ външното министерство купува през 2015 г., споделя опасенията си, че „талибаните ще влязат, ще видят абстрактна картина и веднага ще я унищожат“. Липски се обръща към Камий Бентон, куратор на програмата „Изкуство в посолствата“, но от нея получава отговор, че спасяването на хората е приоритет.

Петер Вегнер, чийто триптих „Цветни колела“ също е бил изложен в сградата на посолството, също коментира:

„Не се притеснявам, че талибаните ще разрушат картините ми, притеснявам се, че ще разрушат Афганистан“.

Петер Вегнер, „Цветни колела“, 2015 г. Снимка: Петер Вегнер

Повечето произведения са били купени след преместването на посолството в специално построена сграда през 2013 г. Преди това институцията е била обект на чести нападения от терористите. Строежът на новата сграда възлиза на над 800 млн. долара и включва няколко крила – офиси, жилищен комплекс, склад и др. Обикновено практиката в такива случаи е бюджетът за изкуство да възлезе на около 0,5% от сумата за строителство на сградата.

Всички служители на Държавния департамент са получили указания да унищожат всякакви документи и материали, които биха послужили за пропаганда на екстремистката организация, като изображения на американски лидери и флагове например.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах