Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изкуствовед поема Филмовия център

Камен Балкански оглавява най-горещия институт в културата

Камен Балкански  заявява, че няма намерение да се застоява във Филмовия център. - Изкуствовед поема Филмовия център

Камен Балкански заявява, че няма намерение да се застоява във Филмовия център.

Изкуствоведът Камен Балкански, шефът за България на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, е новият временно изпълняващ длъжността директор на Националния филмов център, съобщава „Монитор“.

Назначението му ще трае броени седмици, докато на 2 декември не излезе резултатът от конкурса за титуляр на поста. Срокът за подаване на документи мина, предстои пресяване на кандидатите.

През „Монитор“ Балкански потвърждава новината и заявява, че няма намерение да се застоява във Филмовия център:

„Нито съм разработвал програма, нито имам някакви специални приоритети. От 10 години се занимавам с програма „Медия“ и „Творческа Европа“ и ще продължа в тази насока след като бъде излъчен директор.“

Новият и.д. сяда в креслото, все още горещо от предишния началник Павел Васев. Васев се отказа да оправя дебрите на кинаджиите и поема към Българския културен център в Москва, след като спечели конкурса за директор. Преди него временно Центърът бе управляван и от Георги Чолаков. Последният шеф на Филмовия център, управлявал след конкурс, беше Марин Марчевски. Той обаче изкара само една година от мандата си и подаде оставка, притиснат от скандала с 5-те процента, които продуцентите на близо 40 филма трябваше да върнат в хазната след като ревизия установи нарушения, припомня „Монитор“.

Балкански също като Васев ще опита да промени проблемния институт:

„Бих искал да работим в посока на електронно НФЦ. То много ще улесни продуцентите при кандидатстването за субсидии по проекти.“

Филмовите дейци се надяват институцията, пряко отговорна за раздаване на субсидиите за кино, най-сетне да има стабилен шеф, който да изкара 5-годишния си мандат. Защото за 6 години на поста се изредиха шестима души, а българското кино живее от скандал до скандал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg