Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Излагат 14-метровата „Наказанието със змии“ на Тиеполо във Венеция

Картината е реставрирана, след като била повредена при съхранението ѝ на руло

Детайл от картината „Наказанието със змии“ на Джовани Батиста Тиеполо. Репродукция: Фондация „Венецианско наследство“ - Излагат 14-метровата „Наказанието със змии“ на Тиеполо във Венеция

Детайл от картината „Наказанието със змии“ на Джовани Батиста Тиеполо. Репродукция: Фондация „Венецианско наследство“

Огромното платно на венецианския живописец Тиеполо „Наказанието със змии“ се връща в Галерия „Академия“ във Венеция след дълга реставрация. Рисуваната през ХVІІІ век картина, на която е изобразена старозаветна притча за наказание чрез змии, е трябвало да бъде транспортирана навита на руло и с помощта на катери да бъде превозена по каналите на Венеция.

Картината е висока 167 см и дълга 1355 см. Необичайният формат – дълга и тясна като лента, е заради предназначението на творбата. Тя е рисувана специално за капелата в църквата „Св. Козма и Дамян“ на остров Джудека.

Тиеполо, „Наказанието със змии“. Репродукция: Фондация „Венецианско наследство“

Джовани Батиста Тиеполо (1696 – 1770) е известен с грандиозните си композиции на исторически и библейски теми, с които е декорирал венецианските дворци. На това платно той разказва как Бог изпраща на усъмнилите се юдеи отровни змии, а Мойсей спасява своите хора, като прави змия от мед.

Картината на Тиеполо попада в музея през 1982 г., след като дълго е съхранявана навита. В резултат от това по нея са се появили множество гънки и боите са започнали да се ронят. За да бъде изложена в галерията, картината е трябвало да претърпи сложна реставрация в ателието Misericordia с подкрепата на фондация „Венецианско наследство”. Живописният слой е бил закрепен, а загубите на боя са били тонирани.

От началото на септември картината ще бъде изложена в Галерия „Академия“ във Венеция и ще може да бъде видяна в контекст на други творби на Тиеполо и негови съвременници.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС