Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Излагат Панагюрското златно съкровище в Британския музей

Ще бъде експонирано в изложба за историята на лукса в политическия пейзаж на Европа и Азия в първото хилядолетие преди Христа

В Панагюрище е изложено 22-каратово копие на Панагюрското съкровище, а оригиналът му се съхранява в Националния исторически музей. Снимка: Цветана Арангелова/БГНЕС - Излагат Панагюрското златно съкровище в Британския музей

В Панагюрище е изложено 22-каратово копие на Панагюрското съкровище, а оригиналът му се съхранява в Националния исторически музей. Снимка: Цветана Арангелова/БГНЕС

Панагюрското златно съкровище отпътува за Британския музей в Лондон, където ще бъде представено като част от изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“, съобщават от Националния исторически музей. Златните находки ще бъдат експонирани сред находки от Афганистан до Гърция, за да се разкаже историята на лукса като политически инструмент в Близкия Изток и югоизточна Европа от периода 550-30 г. пр. Хр.

Откриването на изложбата в Лондон е на 4 май. Освен „изключителното Панагюрско съкровище от България“, както е обявено в страницата на събитието в Британския музей, посетителите ще може да се запознаят с находки от злато, сребро и стъкло, част от тях пътували от чужбина, други от колекцията на музея. Независимо дали представените артефакти днес се възприемат като символ на престиж или знак за духовен упадък, красотата на представените богатства „оформят политическия пейзаж на Европа и Азия в първото хилядолетие преди Христа и наследството им се проявява и днес в отношението ни към лукса“, казват от Британския музей.

Панагюрското съкровище, което се съхранява в НИМ, се предполага, че е създадено около 400 г. пр. Хр. С тегло малко над 6 кг, то е открито случайно през 1949 г. и от тогава се е превърнало в символ на античната история на нашите земи. Златото често пътува в чужбина за експозиции, представяно е в Лувъра в Париж, в Дубай и други.

Водещ куратор на „Лукс и власт“ е д-р Джейми Фрейзър, който гостува у нас по повод изложбата. След поредица срещи с доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, България е договорила с Британския музей обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство, обявяват от НИМ. Д-р Фрейзър е разгледал постоянната експозиция на музея, посетил е Боянската църква и могили в Долината на тракийските царе.

Д-р Джейми Фрейзър разглежда златния венец на Севт III от могилата Голямата косматка. Снимка: НИМ

Панагюрското съкровище ще остане в залите на Британския музей до 13 август, билети може да се купят предварително онлайн на цена от 15 лири (ок. 33 лева).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90