Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Излез от дупката, Фандъкова!

Камиони пълнят с пръст долчинката в градинката „Кристал“ - защо? Снимки: преди и сега

По неясни причини долчинката в градинката „Кристал“ е изцяло изорана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Излез от дупката, Фандъкова!

По неясни причини долчинката в градинката „Кристал“ е изцяло изорана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В средата на третия си кметски мандат (може да се окаже и че е малко преди края му) Фандъкова запретна ръкави и обзета от нездрав строителен ентусиазъм се зае да „възстановява и обновява централната градска част“. За ужас на столичани, затвори половината център за автомобили, градски транспорт и пешеходци. На тяхно място покани една строителна фирма.

Някои по-наивни граждани повярваха, че може и да е за добро: какво лошо има да се сменят плочките и да се махнат сергиите от площад Славейков? Но те махнаха и половината от дърветата, а поне дотук начинът, по който е свършена останалата работа, роди куп подигравки и новия девиз на столицата:

„HUBAVOE, но не е готово“.

По неясни причини асфалтът в градинката на църквата „Св. Седмочисленици“ бе премахнат и „възстановен и обновен“ с плочки в стил „балатум с повърнато и размазано“. Стана ясно и че тези плочки, които влязоха в остър дисонанс с естетическото чувство на много софиянци, изобщо не са предвидените по проект. Междувременно разбрахме, че строителната фирма не може или не иска да спази договорените планове, материали и срокове – или поне така обясняват сега от Общината. Появиха се сигнали за дълбоки и смущаващи нередности, явно и нарушение на закона за обществените поръчки (ЗОП) и влагането на неподходящи материали със съмнителен ефект в проекта.

Фантастико

Сега е напът да бъде „възстановено и обновено“ (или по-скоро съсипано и развалено) още едно любимо място на софиянци – градинката „Кристал“. Като начало там слагат от същия „балатум“, с който вече покриха и около „Седмочисленици“ – въпреки че на визуализацията са показани други плочки. Идеята била двете градинки „да си кореспондират“.

По-всичко личи, че има опасност „дупката“ на „Кристал“ – красивата долчинка срещу Военния театър – да бъде запълнена и изравнена.

Това място е издълбано преди повече от 100 години като изкоп за основите на бъдеща сграда, на поради войните проектът е изоставен. В следващите десетилетия долчинката обрасва с трева, появяват се храсти и малки алпинеуми – и центърът на София се сдобива с единствената си 3D градинка. Там през зимата деца се пързалят с шейни и се замерят със снежни топки, а през останалите едно дърво с елегантно протегнат клон им служи за кон и други игри. По тревистите склонове при хубаво време понякога спят бездомници, друг път си почиват с книжка студенти и други граждани. В градинка е сниман и един (ако не хубав, то поне) красив български игрален филм*.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

През последните дни в същата тази падинка камиони изсипват купчини с пръст, камъните са извадени и подредени отстрани – и работниците казват, че не знаят защо. Страхуваме се, че искат да направят градинката 2D и да лишат София от едно от най-прелестните му местенца.

По този повод призоваваме госпожа Фандъкова да излезе от тази дупка – и наистина да я възстанови в предишния ѝ вид. Може и да я обнови, като посади отново трева и още две-три дървета. Нищо повече. Ако толкова иска да пълни дупки, по софийските улици има предостатъчно – и наистина има нужда от това.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Плочките от визуализацията са различни от поставените. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Идеята на проектанта арх. Иво Пантелеев е плочките пред „Кристал“ да си „кореспондират“ с тези пред „Седмочисленици“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вижте още: ПОСТАВЯТ ОТ ПЛОЧИТЕ ПРЕД „СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“ И В ГРАДИНКАТА „КРИСТАЛ“

ФАНДЪКОВА: ДОЛЧИНКАТА НА „КРИСТАЛ“ ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ


*Филмът „Безкрайната градина“ на режисьора Галин Стоев.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах