Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Излезе каталогът към изложбата на Андрей Даниел

Албум с детайлно представяне на творчеството му, който надминава мащабите на експозицията

„Осведомителен бюлетин“, 1978 г. - картините на Андрей Даниел трябва да се гледат дълго, за да бъдат разбрани, казват от галерията. Репродукция: СГХГ - Излезе каталогът към изложбата на Андрей Даниел

„Осведомителен бюлетин“, 1978 г. - картините на Андрей Даниел трябва да се гледат дълго, за да бъдат разбрани, казват от галерията. Репродукция: СГХГ

Две седмици преди края на изложбата на Андрей Даниел в Софийската градска галерия, каталогът към нея вече е факт. Подредена на двата етажа на галерията, експозицията „Между две епохи“ ще остане в залите до 13 юни. Започната с участието на художника, изложбата е трябвало да бъде преосмислена в нов контекст след внезапната му кончина през януари 2020 г. Тъкмо нуждата от смяна на гледната точка е наложила и забавянето на каталога.

Макар и да излиза съвместно с изложбата, изданието не е само каталог към събитието. То е двуезично, под формата на албум и в него може да се видят над 200 изображения, репродукции на негови творби и негови архивни снимки. Томът съдържа каталог на живописните му произведения, подредени по хронология, както и негови текстове от различни десетилетия, за да звучи предимно неговият глас, а не този на съставителите. Произведенията в албума са подредени по теми, а като техен разделител се явяват автопортрети на Андрей Даниел от различни периоди. Въпреки своята изчерпателност по отношение на представените и документирани произведения на Даниел, в албума място са намерили около 500 творби – едва половината от създаденото от него, ако се съди по бележки от личната му тетрадка, в която той отбелязва, че е нарисувал около хиляда произведения. Съдбата на останалите 500 платна е неизвестна, не са открити дори техни репродукции.

Вижте още: ПОСЛЕДНАТА ИЗЛОЖБА НА АНДРЕЙ ДАНИЕЛ

Албумът е една добра база за следващи, по-задълбочени проучвания върху личността и творчеството на живописеца, отбелязва Аделина Филева, директор на галерията, тъй като той е създаден едва година и няколко месеца след кончината му. Събирането на художествения и документален материал се е оказало голямо изпитание – екипът на галерията с изненада установява, че за художник, който е наш съвременник, трудно се събира образен разказ от институциите. Албумът е осъществен в близко сътрудничество на галерията с близките на Андрей Даниел и с помощта на частни колекционери и галерии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС