Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Излезе последната (засега) книга на Толкин

„Падането на Гондолин“ е първата, написана от Професора - но издателят му не проявява интерес

Толкин пренаписва няколко пъти „Падането на Гондолин“, променяйки подробности и специфики в характерите на героите. - Излезе последната (засега) книга на Толкин

Толкин пренаписва няколко пъти „Падането на Гондолин“, променяйки подробности и специфики в характерите на героите.

Четиридесет и пет години след смъртта на Професора почитателите на Толкин най-сетне ще могат да съпреживеят неговото начало в литературата. На британския пазар излиза „The Fall of Gondolin” (Падането на Гондолин), където за пръв път се появява Средната земя. Това е и първата книга въобще на превърналия се по-късно в светило на фентъзи литературата автор. До този момент тя не вижда бял свят, но сега се оказва и последната, която ще бъде издадена.

Толкин пренаписва историята няколко пъти, променяйки подробности и специфики в характерите на героите. През 1951 г. писателят предлага вариант с по-малко митология (първоначалният вариант е по-наситен с нея), но издателят му не проявява особен интерес и Професора оставя книгата настрана.

Днес издадено от „Харпър Колинс“ – американско, а не британско издателство – изданието включва всички версии на книгата, а също бележки и обяснения на Кристофър Толкин, син на писателя. Романът е под неговата редакция. Кристофър е редактирал и други книги на баща си, например „Децата на Хурин“ („Бард“, 2007) и „Силмарилион“ („Бард“, 2010). Художник на изданието е Алън Лий, работил по изданията на „Властелина на пръстените“ и „Хобит“.

Действието в Гондолин се развива много преди събитията от „Властелина на пръстените“; сюжетът обаче е в основата на Толкиновата концепция за Средната земя. В центъра на книгата е героят Туор (син на Хурин от „Децата на Хурин“), който има мисия да открие града на елфите Гондолин – паднал под властта на Тъмния Лорд. Туор преживява какви ли не приключения, докато го търси. Това е история за персонаж, който започва съвсем колебливо героичния си път, но демонстрира истинска смелост.

У нас книгите на Толкин са издавани от „Бард“. За момента обаче не е ясно дали (и кога) „Падането на Гондолин“ ще бъде преведена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg