Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Излиза четвъртият „Милениум“

Сагата на Стиг Ларшон с продължение от Давид Лагеркранц, премиерата е на 27 август

Микаел Блумквист (Михаел нюквист) и Лисбет Саландер (Нуми Рапас) в "Милениум". - Излиза четвъртият „Милениум“

Микаел Блумквист (Михаел нюквист) и Лисбет Саландер (Нуми Рапас) в "Милениум".

„Момичето в мрежата на паяка“ (The Girl in the Spider’s Web) ще се нарича следващата книга от поредицата „Милениум“ – трилогията на вече покойния Стиг Ларшон. Четвъртият роман, дело на шведския писател и журналист Давид Лагеркранц, вече е завършен и ще бъде публикуван на 27 август. За момента не е ясно дали това ще е датата и на българската публикация – към момента се знае, че „Колибри“ вече са закупили правата за разпространение у нас.

Световната премиера на четвъртия „Милениум“ е на 27 август.

Световната премиера на четвъртия „Милениум“ е на 27 август.

За момента общо 38 различни страни ще издадат романа, който далеч преди премиерата си предизвика остри полемики. Както е известно, трилогията на Стиг Ларшон – „Мъжете, които мразеха жените“, „Момичето, което си играеше с огъня“ и „Взривената въздушна кула“, се прочу в родната си Швеция след смъртта на автора през 2004 г. и реализира в световен мащаб тираж от над 75 милиона бройки.

Продължението, за което Лагеркранц обяви, че няма да ползва бележките на Ларшон, а само ще развива героите му и заложени в трите романа сюжетни линии, роди спора дали е редно да се трупат още пари на гърба на „Милениум“. През 2013 г. приятелката на Ларшон Ева Габриелсон заяви, че издателите нямат достъп до незавършения му ръкопис за четвъртата книга – т.е. ще трябва да се работи на чисто.

Самият Лагеркранц пък е известен като съавтор на биография за шведската футболна звезда Златан Ибрахимович. Очаквано издателите му днес го описват като „невероятен разказвач“ и „талантлив романист“, а книгата му за „Милениум“ определят като брилянтно продължение на историята за Саландер и Блумквист.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg