Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Излиза най-страшната книга на Стивън Кинг

Институтът търси талант... Събира се колекция от деца с необикновени способности

Под екстравагантната история в „Институтът“ се крие нещо много по-дълбоко – посланието на Стивън Кинг към управляващата класа за нехуманното отношението към децата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Излиза най-страшната книга на Стивън Кинг

Под екстравагантната история в „Институтът“ се крие нещо много по-дълбоко – посланието на Стивън Кинг към управляващата класа за нехуманното отношението към децата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два месеца след премиерата си на американския пазар, най-новата книга на Стивън Кинг – „Институтът“ (изд. „Бард“), е готова за среща с българските читатели. Научно-фантастичният хорър роман отново изправя доброто срещу злото в свят, в който добрите не винаги побеждават.

В 544 страници историята разказва за Люк Елис – дете, чиито родители са убити пред очите му в предградията на Минеаполис, а самият той е отвлечен от похитители в черен джип. Часове по-късно Люк се събужда в стая в Института, досущ като неговата, но без прозорци. Същото преживяват Калиша, Ник, Джордж, Айрис и десетгодишният Ейвъри Диксън – деца с особени дарби като телекинеза и телепатия. Институтът е разделен на Предна и Задна половина – Задната е „като призрачен мотел − децата ги настаняват там, но никога не си тръгват“.

Директорката на Института, фанатичната госпожа Сигсби, използва „колекцията си“ от деца с необикновени способности за най-различни цели, като се опитва да ги превърне във физически оръжия в битката с бъдещи политически противници. Ако задачите се посрещнат с послушание, децата получават жетони за автомати с храни и напитки. Ако ли не – следват строги наказания. С всяка следваща жертва, изчезваща в Задната половина, Люк все по-отчаяно търси начин за бягство. Никой обаче не е успявал да напусне Института.

Америка за България

Определена от „Ню Йорк Таймс“ като „най-страшната книга на Кинг досега“, правата на „Институтът“ бяха купени за телевизионен сериал по-малко от 24 часа след излизането на романа. Негови шоурънъри ще бъдат Дейвид Е. Кели от „Малки големи лъжи“ и Джак Бендър от „Изгубени“, които работят за „Spyglass Media Group“.

Под екстравагантната история („Уолстрийт Джърнъл“) се крие нещо много по-дълбоко – посланието на Краля на ужасите към управляващата класа за нехуманното отношението към децата. Това отбелязват също Лаура Милър от „Ню Йорк Таймс“ и Уилъм Шиън от „Вашингтон пост“.

Но най-важният аспект от работата на Кинг никога не е била способността му да създава класови страхове. По-централно стои неговата устойчива популярност и умението му да създава плътни, правдоподобни портрети на истински хора, заобиколени от отблъскващи обстоятелства, борещи се, често напразно, за оцеляването си“, пише Уилям Шиън.

С първо издание през септември, книгата е номинирана от сайта „Гудрийдс“ за „Книга на годината“ в категорията „Хорър“.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3