VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Излиза непознат досега албум на Джон Колтрейн (аудио)

„Blue World“ е записан през 1964 г. като саундтрак за любовен филм

Корицата на албума на Джон Колтрейн - Излиза непознат досега албум на Джон Колтрейн (аудио)

Корицата на албума на Джон Колтрейн

Непознат и нечуван досега албум на Джон Колтрейн от 1964 г. ще излезе на 27 септември. „Blue World“ е записан с квартета на джаз музиканта и включва нови записи на предишни негови парчета, съобщава сайтът udiscovermusic.com. Албумът ще е наличен на диск, дългосвиреща плоча и за дигитално теглене. Първото едноименно парче вече може да се чуе онлайн.

Записите са правени в студио „Ван Гелдър“ в Ню Джърси, между работата по албумите „Crescent“ и „A Love Supreme“. Към Колтрейн тогава интерес проявява режисьор от Квебек – Жил Гру, който планирал да заснеме филм – любовна история с политически моменти, озаглавена „Le chat dans le sac“. Дългогодишен почитател на Колтрейн, той се свързал с джазмена чрез басиста Джими Гарисън с предложение да запише саундтрака към филма.

Колтрейн се съгласява. Саксофонистът влиза в студио с Гарисън, Елвин Джоунс и Маккой Тайнър, за да префасонира някои от по-ранните си произведения. Аналоговата касета с мастъра получава Гру, но от 37-минутния запис едва 10 влизат във филма.

Албумът, който ще излезе след около месец, е обработен от Кевин Рийвс от „Юнивърсъл мюзик“ именно от тази касета. Заклетите почитатели на Колтрейн ще могат да проследят музикалната му еволюция, да се насладят на възхода на таланта му и да преоткрият разпознаваемия звук на „Classic Quartet“ от 1964 г. Освен това, отбелязват експертите, „Blue World“ дава нов поглед към период, в който музикантът записва албумите „Crescent“ и „A Love Supreme“.

Америка за България

„Blue World“ се появява след „Both Directions At Once: The Lost Album“, който излезе през 2018 г. Записан през 1963 г. от Колтрейн и квартета, „Both Directions At Once…“ показа нови композиции от най-добрите години на изпълнителите. Албумът оглави джаз класациите по света, изкачи се до Топ 20 в музикалните класации на Великобритания, Франция, Германия, Япония и дебютира на номер 21 в Топ 200 на „Билборд“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg