POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Излиза нов сборник с разкази на Тери Пратчет, открити от заклети фенове

Историите от 70-те и 80-те години са писани от младия автор под псевдоним

Тери Пратчет през 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Излиза нов сборник с разкази на Тери Пратчет, открити от заклети фенове

Тери Пратчет през 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колекция от 20 къси разкази на Тери Пратчет, публикувани през 70-те и 80-те, са били „преоткрити“ от издателите и ще излязат на англоезичния пазар до края на тази година, съобщава Би Би Си. Историите са излизали в регионален вестник, където Пратчет е писал под псевдонима Патрик Кърнс, авторството им досега не бе официално потвърдено. Със задачата са се заели „няколко отдадени фенове“, посочват от издателство „Пенгуин“.

Озаглавена „A Stroke of the Pen: The Lost Stories“, книгата ще излезе на 5 октомври 2023 г. под знака на „Transworld“, дългогодишните издатели на творчеството на Пратчет във Великобритания. Издателството е под шапката на „Пенгуин“.

„The Quest for the Keys“ (Търсенето на ключовете) например – един от по-дългите разкази, който ще намери място в новото издание, виси рамкиран 40 години на стената на Крис Лорънс, голям почитател на Пратчет. Той пръв се свързва с наследниците на писателя и след известно проучване с помощта на още двама заклети почитатели, тримата преглеждат десетки стари вестници, за да открият разказите.

Пратчет, известен най-вече с поредицата „Светът на диска“, си отиде през 2015 г. – 8 години след като бе диагностициран с Алцхаймер. Приживе той издава 70 книги, от които продава над 70 млн. копия.

Новооткритите истории не са част от „Светът на диска“, но „намекват какво сър Тери предстои да създаде“, допълват от издателството:

„Читателите ще срещнат персонажи, вариращи от пещерняци до гноми, от магьосници до призраци, ще четат за времеви туризъм и разказ за гост от друга планета“.

Преоткриването на късите разкази „е истинско чудо“, коментира Роб Уилкинс, бивш асистент на Пратчет, негов близък приятел, а сега и председател на литературния тръст на писателя.

„Тери винаги се съсредоточаваше върху следващия роман и държеше непубликуваните му творби никога да не видят бял свят, но изпитваше неохотно възхищение към работата на по-младото си „аз“ и според мен щеше да бъде поласкан да види тези истории в един прекрасен том. Истории от началото на кариерата му, преди да стане Тери Пратчет, когото познаваме и обичаме, са не по-малко вдъхновени и дават реален поглед за развитието на творческия му гений.“

Тъкмо Уилкинс бе човекът, който унищожи хард драйва с неиздадените творби на Пратчет с валяк, каквото бе завещанието на писателя.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90