Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Излиза нова книга на Толкин: „Природата на Средната земя“

Кои раси могат да си пускат брада и други спорове ще разреши сборникът с есета и размишления на Професора

Детайл от корицата на предстоящата книга, дело на Тед Насмит.  - Излиза нова книга на Толкин: „Природата на Средната земя“

Детайл от корицата на предстоящата книга, дело на Тед Насмит.

Нова книга с есета и размишления на Дж. Р. Р. Толкин се отправя към пазара след броени дни – „Харпър Колинс“ обяви, че ще публикува „The Nature of Middle-earth“ (Природата на Средната земя), ново посмъртно издание от писателя. Книгата е под редакцията на Карл Ф. Хостетър, специалист по творчеството на Професора.

Изданието ще бъде налично на пазара от 2 септември и най-сетне ще разреши немалко дебати сред феновете на Средната земя. Непубликуваните досега есета и записки на Толкин се занимават с теми като „метафизиката на елфското безсмъртие и прераждане“, всемогъщата власт на Валарите и по-тривиални въпроси като основни забележителности и зверове в кралството Нуменор, география на Гондор и дори кои раси в Средната земя могат да си пускат бради.

„Природата на Средната Земя“ се счита за неофициално продължение на серията с 12 тома „История на Средната Земя“. Част от текстовете, намерили място на страниците на новото издание, вече са познати от „Недовършени предания“, „Децата на Хурин“, „Берен и Лутиен“ и „Падането на Гондолин“, публикувани посмъртно от сина на писателя Кристофър Толкин. Според източници, материалите, които попадат в книгата, са били селектирани от самия него преди смъртта му през януари 2020 г.

Редакторът на предстоящата книга не е съвсем непознат на читателите – Хостетър е сред редакторите на няколко издания, посветени на Толкин. Освен това от попечителския тръст са му поверили повечето лингвистични материали, свързани с творчеството на Професора

Новата книга е „сандъче със съкровище, което предлага на читателите възможност да надникнат над рамото на професор Толкин във всеки един момент на неговите открития“, казва Крис Смит, заместник главен редактор в „Харпър Колинс“.

„На всяка страница Средната земя оживява отново – допълва той. – За Толкин Средната земя е част от цял свят, който чака да бъде изследван, и записките в „Природата на Средната земя“ разкриват пътеките, по които поема, за да разбере по-добре своето уникално творение.“

„Природата на Средната земя“ се явява полезен извор на знания и за телевизионните зрители – през септември 2022 г. предстои да тръгне сериал на „Амазон“, където част от темите, обсъждани в книгата, ще бъдат засегнати.

Вижте още: СРЕДНАТА ЗЕМЯ ВЪВ „ВЛАСТЕЛИНЪТ“ СЕ МЕСТИ НА БРИТАНСКА ПОЧВА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg