Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Излиза първата книга, написана изцяло в Аушвиц

„Последна спирка: Аушвиц“ ще бъде публикувана на английски и още десетина езика през 2020 г.

Оцветена фотография от „Албума „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър - Излиза първата книга, написана изцяло в Аушвиц

Оцветена фотография от „Албума „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър

Мемоарите на психиатъра Еди де Винд, холандски евреин, излизат за пръв път на английски език през януари 2020 г. във връзка със 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер. Досега книгата е била издавана еднократно през 1946 г. на нидерландски език и оттогава не е преиздавана. По онова време тя не е била много популярна извън малкия кръг на оцелелите.

„Последна спирка: Аушвиц“ е написана в последните дни от съществуването на лагера. Психиатърът де Винд попада там заедно с жена си Фридел, с която се запознават малко по-рано в трудовия лагер Вестерборк. Заради професията си той е разпределен в медицинската част на казармата, докато жена му е подложена на медицинските експерименти на доктор Менгеле. Двамата общуват с бележки през телената ограда в лагер 1. Като по чудо Фридел също успява да оцелее.

Де Винд пише мемоарите си, скрит под купчина стари дрехи, избягвайки „Похода на смъртта“, който германците устройват за затворниците преди края. Подписва се като Ханс ван Дам, защото се страхува – все още не се знае кой ще завладее Аушвиц .

В тази тежка и напрегната обстановка психиатърът описва ужасите, на които са били подложени хората в лагера. Това е единственото произведение, което описва събитията от Холокоста в реално време, лице в лице с изживяването. Мемоарите не са художествено обработени, в тях няма никаква фикция. Това е ужасяващата истина за Аушвиц, казват редакторите на английското издание от „Бантам прес“.

Де Винд умира през 1987 г. и не доживява да види световната премиера на мемоарите си.

Историята на Еди де Винд и Аушвиц излиза на 24 януари на английски и скоро ще бъде преведена на още десетина езика. Все още не се знае дали някое българско издателство е откупило правата за книгата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС