Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Излиза първата книга, написана изцяло в Аушвиц

„Последна спирка: Аушвиц“ ще бъде публикувана на английски и още десетина езика през 2020 г.

Оцветена фотография от „Албума „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър - Излиза първата книга, написана изцяло в Аушвиц

Оцветена фотография от „Албума „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър

Мемоарите на психиатъра Еди де Винд, холандски евреин, излизат за пръв път на английски език през януари 2020 г. във връзка със 75-годишнината от освобождението на концентрационния лагер. Досега книгата е била издавана еднократно през 1946 г. на нидерландски език и оттогава не е преиздавана. По онова време тя не е била много популярна извън малкия кръг на оцелелите.

„Последна спирка: Аушвиц“ е написана в последните дни от съществуването на лагера. Психиатърът де Винд попада там заедно с жена си Фридел, с която се запознават малко по-рано в трудовия лагер Вестерборк. Заради професията си той е разпределен в медицинската част на казармата, докато жена му е подложена на медицинските експерименти на доктор Менгеле. Двамата общуват с бележки през телената ограда в лагер 1. Като по чудо Фридел също успява да оцелее.

Де Винд пише мемоарите си, скрит под купчина стари дрехи, избягвайки „Похода на смъртта“, който германците устройват за затворниците преди края. Подписва се като Ханс ван Дам, защото се страхува – все още не се знае кой ще завладее Аушвиц .

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

В тази тежка и напрегната обстановка психиатърът описва ужасите, на които са били подложени хората в лагера. Това е единственото произведение, което описва събитията от Холокоста в реално време, лице в лице с изживяването. Мемоарите не са художествено обработени, в тях няма никаква фикция. Това е ужасяващата истина за Аушвиц, казват редакторите на английското издание от „Бантам прес“.

Де Винд умира през 1987 г. и не доживява да види световната премиера на мемоарите си.

Историята на Еди де Винд и Аушвиц излиза на 24 януари на английски и скоро ще бъде преведена на още десетина езика. Все още не се знае дали някое българско издателство е откупило правата за книгата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах