Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Излиза последният роман на Джон льо Каре

„Силвървю“ е елегантен, красиво изпипан, с много обрати и фундаментален коментар за работата на тайните служби

Джон льо Каре почина през декември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Излиза последният роман на Джон льо Каре

Джон льо Каре почина през декември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последната книга на Джон льо Каре ще бъде публикувана посмъртно през октомври. Романът „Silverview“ предлага поглед в „сърцевината на съвременните служби за сигурност“. Льо Каре, автор на „Шпионинът, който дойде от студа“ и „Дама, поп, асо, шпионин“, почина през декември миналата година на 89-годишна възраст, но е успял да завърши ръкописа на книгата преди кончината си. Работил е по нея паралелно с писането на „Шпионско наследство“ и „Работа с агенти на терен“, отбелязва „Гардиън“.

„Silverview“ е напрегнат, изследователски, лиричен и ожесточен роман, който проучва сърцевината на съвременните служби за сигурност. Това е превъзходна и подходяща последна книга – коментира Ник Корнуел, най-младият син на Льо Каре, който пише под псевдонима Ник Харкауей. – Това е автентичният глас на Льо Каре, разказващ още една история.“

Романът представя историята на Джулиан Лоундсли, изоставил престижната си работа в големия град, за да отвори книжарница в малко английско крайбрежно градче. Но само след няколко месеца той е посетен от полски емигрант, който живее в „Силвървю“ – голяма къща на края на града – и изглежда извънредно заинтересован от новата работа на Джулиан. Когато шеф на тайните служби в Лондон е предупреден, че има опасно изтичане на информация, разследването стига до Джулиан.

Да прочетеш този роман след смъртта на Льо Каре е трудно, защото „е много емоционално да не можеш да вдигнеш телефона и да му се обадиш веднага след това“, коментира Джони Гелър, литературният агент на писателя. Той споделя, че е знаел за съществуването на ръкописа и по него е работено дълги години. Писателят го изоставил заради мемоарния си роман, после му хрумнала идеята да възроди Джордж Смайли в „Шпионско наследство“. Към работата по „Silverview“ се върнал едва в последните месеци на живота си.

Льо Каре дал благословия на синовете си да издадат романа посмъртно, казва Гелър. В момента семейството на писателя подрежда каталог с непубликуваните му произведения, но „Silverview“ е единственият готов ръкопис.

„Откриваме все повече и повече неща, има и други проекти, които обмисляме в момента – допълва Гелър. – Той работеше по нещо преди смъртта си. Но когато прочетохме „Silverview“, си казахме, че трябва и други хора да го видят. Това е класически роман на Льо Каре, елегантен, красиво изпипан, с много обрати и фундаментален коментар за работата на тайните служби. Да четеш този негов роман след смъртта му е все едно, че той ти е оставил подарък.“

Издателската къща „Viking“ ще пусне „Silverview“ на англоезичния пазар на 14 октомври, в седмицата, в която Льо Каре щеше да навърши 90 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС