Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Излиза рисуван Дневник на локдауна

Художничката Алла Георгиева, един от авторите на „Прас-прес”, издава книгата в лимитиран тираж

Снимка: Алла Георгиева - Излиза рисуван Дневник на локдауна

Снимка: Алла Георгиева

Рисуван дневник на локдауна от първите дни на пандемията излиза като книга с автор художничката Алла Георгиева. Книгата „Коронавирус в България. Дневник“ представлява пълния дневник, който авторката е рисувала ежедневно по време на извънредното положение от 13 март до 13 май 2020 година.

Дневникът съдържа 61 черно-бели рисунки, изобразяващи от самото начало пандемията Ковид-19, с която живеем вече трета година. Рисунките са придружени от текстове – забавни и малко абсурдни, отражение на изпитваните от авторката емоции по време на извънредното положение.

„През тези дни аз всеки ден правих по една черно-бяла рисунка с китайски туш, в която отразявах случилото се в този ден през моето лично възприятие като гражданин и като художничка – разказа за „Площад Славейков“ Алла Георгиева. – Тогава по чиста случайност си имах вкъщи едно руло стара хартия и започнах дневника върху него. Ден след ден, като хроника на най-важните неща, които преживявахме колективно в България. Всеки ден публикувах рисунката във Фейсбук и всички мои приятели бяха сьучастници на случващото се. През 2021 г. ме поканиха в Национална галерия „Квадрат 500“ да покажа дневника си, който беше представен върху маси в зала „Панорамна“. Там върху дълга стена направих и стенопис с откъси от дневника.“

Снимка: Алла Георгиева

Оригиналните рисунки вече са част от колекцията на Слава Наковска и Недко Солаков. Книжното издание е предназначено за всички, които искат да притежават печатно копие на оригиналния дневник. Тиражът на книгата е 150 броя, номерирани и подписани лично от художничката. Размерът на книгата е 21 на 30 см.

„Алла Георгиева е автор с богато творчество, което преминава през живописта, инсталацията, пърформанса, видеото и не на последно място – карикатурата. Нейните изяви, провокиращи и ярки, в изложби и галерии у нас и в чужбина, никога не остават незабелязани. Срещата с изкуството ѝ създава не само повод за размисъл, но ни кара да се връщаме към него отново и отново. Това е и една от отличителните характеристики на творчеството ѝ – лекотата, с която успява да ни пренесе в един свят, провокиращ с различни настроения и състояния. Зад маската на безметежна усмивка се крие мъдростта на житейски извървения път от автор, овладял тънката граница между разтърсващата атмосфера на преживяното и излишния патос. Остава ни възхищението от артистичната ѝ многоликост, от провокативните сюжети, от силата на нейната въздействаща непосредственост, от лекотата, с която се жонглира между шаржа, пародията и абсурда“, казва в представянето на изложбата в Квадрат 500 кураторката д-р Боряна Вълчанова.

Епизод от Дневника на Алла Георгиева

Българо-украинската художничка Алла Георгиева живее и работи едновременно в София и в Харков. Занимава се със съвременно изкуство – живопис, инсталации, фотография, обекти, видео, пърформанс и карикатура. Тя е една от основателките на сдружението на жените художнички „8-и март“, както и от инициаторките на изложбите „Версията на Ерато“ (1997) и „Обсебване“ (1999). От 2017 г. сътрудничи с политически карикатури (в съавторство с Чавдар Георгиев) в сатиричния вестник „Прас-прес“. Член е на СБХ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах