Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Излиза сборник с ранните фантазии на Тери Пратчет

Първите му разкази - за деца, които искат да бъдат възрастни, и за възрастни, които все още са деца

Разказите в този сборник са писани по времето, когато Тери Пратчет (1948 - 2015) напуска училище и започва работа като репортер. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Излиза сборник с ранните фантазии на Тери Пратчет

Разказите в този сборник са писани по времето, когато Тери Пратчет (1948 - 2015) напуска училище и започва работа като репортер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втора и последна колекция ранни разкази на Тери Пратчет, писани по времето, когато създателят на Света на диска е млад репортер, ще излязат на британския пазар през септември. Някои от историите в „Пътуващият във времето пещерняк“ (The Time-travelling Caveman) досега не са били публикувани в книга. Темите в тях обхващат от полета на парна ракета до Марс до един уелски овчар, който открива гроба на крал Артур. Всички те са писани през 60-те и 70-те години на миналия век, отбелязва „Гардиън“.

Пратчет напуска училище, когато е на 17, и през 1965 г. започва работа във вестник „Bucks Free Press“ в градчето Хай Уикъмб. Официално работи като репортер в изданието, но води и седмична колонка с истории за деца. Днес изданията на вестника, в който са излизали историите му, се продават за хиляди долари в интернет. „Дракони в Порутения замък“, първата колекция от тази серия разкази, бе публикувана през 2014 г. У нас излезе година по-късно от издателство „Прозорец“.

„След като прочетохме тези разкази, знаехме, че трябва да съставим една последна книга – казват в изявление Рут Ноулс и Том Ролинсън, редактори на детските книги на Пратчет. – Много е подходящо, че първите разкази, които пише, ще бъдат в последния том, който ще излезе с неговото име. Има толкова много в тези истории, които показват зародиша на идеята, която по-късно ще се превърне в роман, има и много смях, а както знаем децата обичат това. Това прави историите толкова специални – те са и за деца, и за възрастни, за деца, които искат да бъдат възрастни, и за възрастни, които всъщност все още са деца.

Пратчет напусна нашия свят през 2015 г., но остави завета си в друг – Светът на диска.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах