Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изложба и „Хъшове” в памет на Чочо Попйорданов

Народният театър показва снимки, костюми и реквизит от театралната история на актьора

Петър Попйорданов - Чочо (1964 - 2013). Снимка: Народен театър - Изложба и „Хъшове” в памет на Чочо Попйорданов

Петър Попйорданов - Чочо (1964 - 2013). Снимка: Народен театър

Изложба в памет на Чочо Попйорданов открива днес Народният театър по случай десетгодишнината от смъртта му, съобщиха от театъра. Експозицията със снимки, костюми и реквизит от театралните изяви на актьора на първата ни сцена е разположена в партерното фоайе на Голяма сцена.

Ще бъдат показани фотографии от 20-те роли на актьора в Народния театър от 1994 до 2013 г., негови костюми и реквизит от спектаклите „Хъшове“, „Бурята“ и „Пет жени в еднакви рокли“.

На Чочо Попйорданов ще бъде посветено и представлението на „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов на 23 май – спектакълът, в който актьорът дълги години играе ролята на Македонски.

Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции, той остави незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. Десетки паметни роли, белязали със златни букви летописа на първата ни сцена и спомени, които топлят душите на всеки, докоснал се до него през годините“, казват от Народния театър.

Дебютът на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова „В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов. Играе още в „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен (постановка на Красимир Спасов), „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир (постановка на Александър Морфов), „Чайка“ от Антон П. Чехов (постановка на Красимир Спасов), в „Чичовци“ по Иван Вазов (постановка на Борислав Чакринов), „Бурята“ от Уилям Шекспир (постановка на Морфов), „Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш (постановка на Леон Даниел), „На дъното“ по Максим Горки (постановка на Морфов), „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт (постановка на Галин Стоев), „Декамерон или кръв и страст по Бокачо“ (постановка на Морфов), „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо (постановка на Андрей Аврамов), „Кимоно“ на Росица Обрешкова, „Хъшове“ по Иван Вазов (постановка на Морфов), „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони (постановка на Димитър Бозаков), „Вишнева градина“ от Антон П. Чехов (постановка на Крикор Азарян), „Август в Оклахома“ от Трейси Летс (постановка на Ясен Пеянков), „Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър (постановка на Борислав Чакринов), „Любов, щастие и милиони“ от Марсел Беркие-Мариние (постановка на Валентин Танев). Последното представление на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Трип в „Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол (постановка на Боил Банов) с премиера през 2011 г.

Изложбата ще остане в партерното фоайе до 11 юни 2023 г., рождения ден на Чочо Попйорданов, който тази година щеше да навърши 59 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg