Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изложба като разгръщане на книга

Визуален артист и експериментатор с текста кани 11 художници за „Полифония“ в София

Aspect Change, Тине Мелцер. Освен че представя свои работи в изложбата, художничката ще изнесе и лекция в събота. - Изложба като разгръщане на книга

Aspect Change, Тине Мелцер. Освен че представя свои работи в изложбата, художничката ще изнесе и лекция в събота.

Единадесет художници от България, Германия и Холандия търсят връзката между текста и визуалните изкуства – и дали може една изложба да се разглежда по същия начин, както четем и разглеждаме книга, можем ли да търсим общ визуален език, въпреки че говорим различни езици? Експозицията „Полифония“, курирана от артиста и експериментатор с текста Франс Остерхоф, се открива тази вечер в Гьоте-институт в София и ще излезе извън обичайното галерийно пространство в сградата.

Остерхоф кани 11 българо- и немскоговорящи автори да създадат нови творби специално за изложбата. Дава им пълна свобода, като единствената му насока към тях е:

„Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.

В начинанието се включват утвърдени немскоговорящи художници, живеещи в Германия и Холандия. Сред тях са фотографът Йоханес Шварц, Ута Айзенрайх, която работи на границата на философията, пърформанса и фотографията, както и Каспър Андреасен, известен с рисунките си.

Художничката, преподавателка и гост-лекторка в университети по цял свят Тине Мелцер пък не само ще представи свои работи в изложбата, но и ще изнесе лекция на тема „Полифония“, в която ще говори и за книгата Taxidemy for Language – Animalism – художествено-лингвистичен експеримент и сама по себе си произведение на изкуството.

„Полифония“ с работите на 11 художници се открива в петък вечер.

От българска страна в изложбата се включват имена като Рада Букова, Войн де Войн, Стела Василева, Светлана Мирчева, Боряна Петкова и Райчо Станев.

Експозицията се разпростира и извън галерията на Гьоте-институт. Тя обхваща фоайетата, както и ново пространство, неизползвано досега за изкуство. „Полифония“ се открива в петък, 6 октомври, от 18:30 в Гьоте-институт в присъствието на куратора и някои от художниците. На следващия ден, събота, 7 октомври, от 16:30 е лекцията на Тине Мелцер.

Художниците в изложбата са: Ута Айзенрайх (Германия/Холандия), Каспър Андреасен (Дания/Холандия/Германия), Рада Букова (България/Франция), Йоханес Шварц (Германия/Холандия), Стела Василева (България), Войн де Войн (България), Зуска Макерт (Германия), Тине Мелцер (Германия/Холандия), Светлана Мирчева (България), Боряна Петкова (България/Франция) и Райчо Станев (България).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg