Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Портрети от ателието на Асен Пейков

Предложени от трима частни колекционери, придобили ги на търг това лято в Рим

Снимка: Галерия „Сан Стефано” - Портрети от ателието на Асен Пейков

Снимка: Галерия „Сан Стефано”

Около 50 творби на знаменития скулптор Асен Пейков представя столичната галерия „Сан Стефано“. Озаглавена „Асен Пейков от Рим“, изложбата идва 13 години след последната експозиция с негови произведения в Националната галерия, организирана за 100-годишнината от рождението му. Сега обаче всички произведения се предлагат за продан.

Експозицията включва гипсови пластики и релефи, бронзови фигурки и едно-единствено живописно платно – автопортрет на автора. Притежание са на трима частни колекционери, които са ги придобили през лятото на 2021 г. на търг в Рим със съдействието на сина на Асен Пейков – Родолфо, обясни за „Площад Славейков“ уредничката на галерията Марина Маринова. Това са част от произведенията, останали в ателието на скулптора след смъртта му. Изложени са барелеф от бронз на Ричард Никсън, гипсов барелеф на Данте Алигиери, пластики на Жан Бедел Бокаса и Чезаре Добичи, бронзова композиции, изобразяваща Трите грации.

Автопортрет на Асен Пейков, единственото живописно платно в изложбата. Снимка: Галерия „Сан Стефано”

Асен Пейков, роден през 1908 г., е работил основно в Италия. Той е автор на внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище Фиумичино в Рим. Тази статуя се превръща в емблема на цялото му творчество. В ателието си на улица „Маргута“ No 54 в Рим Пейков е правил портрети на редица изтъкнати италиански интелектуалци, както и на немалко световноизвестни личности. Негови модели са били американският президент Джон Ф. Кенеди, актрисите София Лорен, Клаудия Кардинале, Джина Лолобриджида и Ава Гарднър, големият италиански кинорежисьор Федерико Фелини и откривателят на пеницилина Александър Флеминг.

Труден е житейският път на бележития ни сънародник. Едва 16-годишен, Асен Пейков остава сирак и напуска бащиния си дом и детските приключения из прашните севлиевски улички. Привлечен от Черно море, младежът постъпва в Практическото рибарско училище в Созопол, а по-късно завършва със златен медал Държавната художествена академия като ученик на скулптора проф. Андрей Николов.

След установяването си в Рим той се налага като един от най-значимите за времето си творци в областта на пластичните изкуства. Един площад в центъра на Рим носи неговото име.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 януари 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах