Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изложба показва расизма при детските играчки

Музеят на играчките в Нюрнберг свали 7 проблемни експоната от постоянната си експозиция

Кадър от американския документалния филм „Black Memorabilia“ (2018), който показва унизителното представяне на чернокожото население в стари играчки, сувенири и други артефакти. Снимка: IMDb - Изложба показва расизма при детските играчки

Кадър от американския документалния филм „Black Memorabilia“ (2018), който показва унизителното представяне на чернокожото население в стари играчки, сувенири и други артефакти. Снимка: IMDb

Изложба в Музея на играчките в Нюрнберг, Германия, представя проблематичното изобразяване на чернокожото население при производството на играчки.

Играчките невинаги са невинни (…). Тази изложба показва как расистките образи формират нашия свят и до днес“, заявяват организаторите.

Изложбата „Играчки и расизъм. Перспективи, които влизат под кожата“, която може да се разгледа от 16 юли 2021-а до 9 януари 2022 г., представя седем играчки, в които кураторите разпознават проява на расизъм„понякога скрита, понякога явна“. Сред тях има кукла с препаска с леопардова шарка и с кожа, оцветена с черна боя, но с черти на лицето, характерни за светлокожите, както и механичната играчка от 1912 година „Alabama Coon Jigger“, представляваща фигура на танцуващо чернокожо момче.

Именно механичната играчка е част от причината за провеждането на изложбата. През 2017 г. афроамериканска посетителка от САЩ останала възмутена, след като видяла фигурката сред останалите играчки.

„Това, което показвате, е чист расизъм! Този предмет наранява мен и всички хора с афроамерикански произход!“, предават думите на посетителката от Музея на играчките.

След като поднасят извинения на жената, в рамките на няколко години служителите правят мащабни проучвания за историята и значението на определени играчки. Така те стигат до решението през март тази година да премахнат седем спорни играчки от постоянната си изложба, за да ги представят самостоятелно с необходимите разяснения. Играчките „не трябва просто да бъдат прибрани, но и не трябва да продължават да се показват без коментар“, отбелязва Маша Екерт, една от кураторите.

Така например за спорната „Alabama Coon Jigger“ в свой доклад организаторите обясняват:

Като танцуваща, механична играчка, [тя] отразява расистките възгледи от времето, когато е създадена, в което чернокожите хора е трябвало да служат само като подчинени и за забавление на бялото население“.

Механичната играчка „Alabama Coon Jigger“. Снимка: Музей на играчките, Нюрнберг

Самото име, разясняват кураторите, също е проблематично – „coon“ в САЩ се използва за обида срещу чернокожото население, а „jigger“ има значение на „паразит“.

Изложбата обаче показва, че проблемът не е само от миналото, разказват от музея пред „Берлинер Цайтунг“. Куклата с препаска е купена за Музея през интернет едва миналата година.

За проучванията на организаторите са съдействали различни експерти по въпросите на расизма, както и представители на малцинствени групи. Освен да хвърли светлина върху проявите на расизъм при производството на детски играчки, изложбата цели и да промотира по-голямо разнообразие на рафтовете за играчки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90