Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Изложба с банан, залепен с тиксо, се превърна в социален вирус в Китай

Огромен интерес към италианския художник Маурицио Кателан в Пекин - в пъти по-голям от изложбите с творби на Уорхол и Пикасо (снимки, видео)

Банан, „наказан“ от воин във видео. Снимка: Стопкадър - Изложба с банан, залепен с тиксо, се превърна в социален вирус в Китай

Банан, „наказан“ от воин във видео. Снимка: Стопкадър

Италианският художник Маурицио Кателан стана сензация в Китай с изложбата си в Центъра за съвременно изкуство UCCA в Пекин, съобщава „Нюз артнет“.

Посещаемостта надмина няколко пъти тази на преминалата преди това експозиция с творби на Анди Уорхол. Дневно пред експонатите минават почти две хиляди души. Ръководството на UCCA очаква посещаемостта да надскочи дори най-популярния до днес проект на Центъра – изложбата на Пикасо през 2019 г., видяна от 350 хил. души.

Интересът не се изчерпва само с посещенията. Инсталацията на Кателан „Комик“, представляваща банан, залепен с тиксо към стена, се е превърнала в тема на местните социални мрежи и дори по улиците вече могат да се видят вариации на това произведение. Жители на Пекин залепват с тиксо към стените на сградите различни предмети – банани, консервени кутии… В социалните мрежи се разпространяват видеа – предизвикателства за най-оригинално възпроизвеждане на инсталацията.

Вижте още: БАНАН, ЗАЛЕПЕН С ТИКСО, СЕ ПРОДАДЕ ЗА $120 ХИЛ.

По улиците на Пекин това е често срещана гледка. Снимка: Вейбо

Маурицио Кателан споделя пред медиите недоумението си как е постигнал този успех, но и надеждата си, че ценителите на изкуството в Китай ще оценят по достойнство и останалите му произведения.

Още произведения на Кателан в Центъра за съвременно изкуство UCCA в Пекин:

Снимка: Център за съвременно изкуство UCCA в Пекин

Снимка: Център за съвременно изкуство UCCA в Пекин

Снимка: Център за съвременно изкуство UCCA в Пекин

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах