Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една картина подреди в изложба Светлин Русев

Сънят на академика ражда изложби

В галерия „Райко Алексиев“ е представена фигурална композиция, в чийто център авторът е нарисувал себе си, воден за ръка от мършаво ангелче със син балон. Снимки: Авторът - Една картина подреди в изложба Светлин Русев

В галерия „Райко Алексиев“ е представена фигурална композиция, в чийто център авторът е нарисувал себе си, воден за ръка от мършаво ангелче със син балон. Снимки: Авторът

По традиция Светлин Русев отбеляза рождения си ден с изложба. Настоящата се появява месец след края на предишната му изложба (в галерия „Сезони“) и нарича „Сън преди изложба“. Особеното е, че този път художникът се представя в едно от най-големите ни арт пространства – „Райко Алексиев“, само с едно произведение, освен ако не броим и огромната, иначе празна зала, за част от съня му (преди изложбата).

Произведението е доста голям триптих, поставен пред боядисаната в червено стена на галерията. Фигуралната композиция, в чийто център авторът е нарисувал себе си, воден за ръка от мършаво ангелче със син балон, е изпълнен в обичайния му през последните 50 години стил – статични бледи или мрачни фигури, груба фактура, тебеширено бяло и землисти тонове… като скулптор, който вместо да вае, рисува скулптурите си. Този път монохромната гама е разкъсана от няколко ярки цветни петна.

Темите и сюжетите обаче са се променили. В началото на кариерата си Русев изобразяваше копачки, продължи с трактористи, клетви и разстрели, после дойде ред на врачки и мадони, а сега рисува ангели, светци и портрети с лица, прорязани от тънка червена линия.

Можете да разгледате изложбата в галерия „Райко Алексиев“ до 30 юни.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Svetlin2

Откриването събра колеги, приятели и почитатели на Светлин Русев.

За да улесни (или затрудни) опитите за тълкуване на картината си, академик Русев е закачил на стената и специален текст.

За да улесни (или затрудни) опитите за тълкуване на картината си, академик Русев е закачил на стената и специален текст.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах