Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изложба с фалшификати редят в Лондон

Показват произведения, купени като оригинали на майстори

Детайл от „Девата с младенеца“, погрешно приписвана на Ботичели. Снимка: „The Courtauld“ - Изложба с фалшификати редят в Лондон

Детайл от „Девата с младенеца“, погрешно приписвана на Ботичели. Снимка: „The Courtauld“

Автентичността на шедьоврите на изобразителното изкуство е тема, която почти неизбежно съпътства изложбите в популярните галерии. Една лондонска институция обаче е намерила начин да избегне полемиките – ще покаже само фалшификати. Галерия „Courtauld“ ще представи колекцията „Art and Artifice: Fakes from the Collection“ (Изкуство и изкуственост: фалшификати от колекцията) с над 30 произведения, които в миналото са били погрешно приписвани на майстори като Сандро Ботичели и Огюст Роден.

Колекцията ще може да се разгледа между 17 юни и 8 октомври, като представените творби са сбирка от картини, скици, скулптури и други. Всяко произведение ще бъде придружено от историята на фалшификацията си и разкритието на заблудата от експертите. Галерия „Courtauld“ е част от едноименния институт по изкуство и някои от работите са били предоставени за обучение на студентите. Други са били голямата гордост на колекционери, но не са издържали последвалите технически проверки и изследване на историята им, казват от галерията в Лондон.

Фалшификат в стила на Огюст Роден. Снимка: The Courtauld

Представено е например копие на картина на Питер Брьогел – Стари, направено съвсем скоро след смъртта на художника през 1569 г., както и „Девата с младенеца“, считана дълги години за един от шедьоврите на Ботичели. Развенчаването ѝ става съвсем случайно, когато специалисти се усъмняват, че лицето на девата подозрително наподобява чертите на филмова звезда от 30-те.

Друго сред най-интересните предложения в изложбата е морски пейзаж в стила на Джон Констабъл, предоставен на галерията от дъщерята на художника, Изабел. Смята се, че произведението е дело на някой от синовете на Констабъл, създадено в годините след смъртта му през 1837 г.

Морският пейзаж в стила на Констабъл. Снимка: The Courtauld

Някои от фалшификаторите са не по-малко известни от авторите на оригиналите – ще бъдат показани например работи на Хан ван Меегерен, холандския художник, известен с изкусните си копия на Вермеер. Меегерен е изправен пред съда, след като продава фалшиви произведения на нацисткия елит по време на Втората световна война.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС